Młoda dziewczyna szuka pomocy, porady.. pilne

• Autor wątku Autor wątku Izusia2611
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Izusia2611

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
czesc wszystkim. Od pol roku mieszkam w niemczech ( posiadam obywatelstwo niemieckie) u mojego chłopaka z DE, i pracuje na 400 euro (tkz nebenjob bez podatku). Od niedawna nie jesteśmy już razem :( i nic nie pozostaje mi innego jak szukanie sobie mieszkania. Niestety za 400 euro nie utrzymam mieszkania, na życie po prostu mi nie starczy...
Jako "obywatelka niemiec" mam prawo starac sie o mieszkanie itp w Socialamcie.. o pomoc ze strony miasta. bo co ja teraz zrobie??:(

Prosze o pomoc... o napisanie co mi sie teraz przysługuje... z językiem też jest ciężko aby podjąć stałą prace...:(

Jeżeli chcesz tam zamieszkać, to chyba musisz umieć język. Żeby pozałatwiać formalności też. Ja na Twoim miejscu wróciłabym do Polski.
To udaj się do miejscowego urzędu i jakoś postaraj się o to zapytać, bo ja tu innego wyjścia nie widzę. Może bilingwalni znajomi pomogą.
Mój wujek ma mieszkanie socjalne, rentę również. Z tego co pamiętam to trochę czasu zajęło mu pozałatwianie formalności.

mieszkania trzeba szukac samemu(socjalnych juz nie buduja, a w niektorych miastach takich nawet nie ma)..Jobcenter musi wydac Ci pisemnie poswiadczenie ,ze takowe mieszkanie oplaci,wtedy mozesz spokojnie wynajac spoldzielcze czy prywatne..
- ma to byc mieszkanie takie jakie przysluguje na 1 osobie

czyli
Bruttowarmmiete
378 €( kwota moze sie roznic troche /zalezy od miasta)
Arbeitslosengeld II – Wikipedia
na kaucje udziela pozyczke,ale na wszytsko specjalny wniosek składasz lub pisemna prosbe

zreszta na miejscu wszystkiego w Jobcenter sie dowiesz

wnioski do pobrania w internecie ,, zasiłek nazywa sie Arbeitslosengeld II ( Alg II)..w twoim przypadku zasilek nie przysługuje jezeli masz prace,,...czyli zapłacą tylko czynsz

Ostatnia edycja:
mieszkanie mi zapłacą... a zasilek nie bo za 400 euro pracuje... a co z ubezpieczeniem?? myśle że sprachkurs też mi powinni zagwarantować..

Ostatnia edycja:
Hej,
sprobuj moze poszukac nie mieszkania, tylko gdzies pokoju w WG. Zawsze to pare EUR mniej. Jezyk to jest "A und O".
W jakim jestes wieku? Masz jakies wyksztalcenie z Polski? Myslalas moze o studiach tutaj? Zawsze mozna zaczac od semestru jezyka. A dzieki temu uzyskasz status studenta i rozne przywileje.

Pozdrawiam i powodzenia zycze!
Pr

hejkaa ile masz lat napisz do mnie na meila -----moderacja pomoge ci ja tez sie rizstakem z dziewczyna zapraszam do mnie pomoge ci a jedno czesnie zalatwie ci zakwaterowanie :) i nie smutajj bedzie dobrze mam tez --------Pozdrawiam----------:)§10 Zabronione jest umieszczania na forum propozycji udzielania pomocy prawnej poza forum

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót