Młody chłopak

• Autor wątku Autor wątku kurczak73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurczak73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Słuchajcie mam pytanie. Podam taki przykład i licze na waszą prawną wiedze. Ile dostacie młody chłopak 16 lat za zabójstwo, skazany już kiedyś za pobicie i dostał nadzór rodziców. Gdzie trafi jak jego losy się potoczą z góry dziękuje za odpowiedź. Bardzo ważne dla mnie. Pozdrawiam!

W przypadku zabójstwa 16 latek "może odpowiadać na zasadach określonych w tym kodeksie, jeżeli okoliczności sprawy oraz stopień rozwoju sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste za tym przemawiają, a w szczególności, jeżeli poprzednio stosowane środki wychowawcze lub poprawcze okazały się bezskuteczne."

przy czym jeszcze § 3 wyżej cytowanego art. 10 kk
Przepis prawny:
§ 3. W wypadku określonym w § 2 orzeczona kara nie może przekroczyć dwóch trzecich górnej granicy ustawowego zagrożenia przewidzianego za przypisane sprawcy przestępstwo; sąd może zastosować także nadzwyczajne złagodzenie kary.

Oraz 148:
Przepis prawny:
Art. 148. § 1. Kto zabija człowieka,

podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

§ 2. Kto zabija człowieka:

1) ze szczególnym okrucieństwem,

2) w związku z wzięciem zakładnika, zgwałceniem albo rozbojem,

3) w wyniku motywacji zasługującej na szczególne potępienie.

4) z użyciem broni palnej lub materiałów wybuchowych,

podlega karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

§ 3. Karze określonej w § 2 podlega, kto jednym czynem zabija więcej niż jedną osobę lub był wcześniej prawomocnie skazany za zabójstwo.

§ 4. Kto zabija człowieka pod wpływem silnego wzburzenia usprawiedliwionego okolicznościami,

podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

młody chłopak

Witam! dowiedziałem jakie są konsekwencje, dziekuje. A teraz mam pytanie jak będzie wyglądał dalej los takiego chłopaka czy poprawczak a poźniej przeniesienie do zakładu karnego. I czy taki chłopak jeśli trafi do ZK jak będzie tam traktowany ... z tego co się dowiedziałem będzie on miał tam ,, szacunek '' chodiz mi o to czy będzie tam mógł czuć się ebzpieczny, odbyje kare bez większych przeszkód. z góry dziekuje za odpowiedź. pozdrawiam!

Wszystko zależy od tego czy zostanie uznany za osobę któa może odpowiadać jak dorosły czy nie.

Powrót