Młody Dj - Aspekty Prawne

• Autor wątku Autor wątku djadam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djadam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Mam obecnie 14 lat. Gram po różnych imprezach od klasy 4 podstawówki.
Jak na razie zbierałem kase i systematycznie kupowałem sprzęt, który jak wiadomo do tanich nie należy, a wszystkie imprezy grałem bez własnych korzyści finansowych.(rodzaj hobby) Do tej pory gram utwory mp3 z kompa. Chciałbym zacząć czerpać z tego grania jakieś zyski.
I tu nachodzi pytanie czy coś w moim wieku mogę w tym celu załatwić??
Czy muszę czekać do +18??
Jeśli mogę coś załatwić, to jak uzyskać licencję na publiczne odtwarzanie utworów mp3 pobranych z internetu?? (oczywiście z jakimś zarobkiem)
I czy to w ogóle możliwe??
(Wiem, że na własny użytek są legalne, a także jeśli odtawrzając je nie czerpię żadnych zysków)
Jeżeli nie ma możliwości uzyskania licencji na mp3 z neta to gdzie można uzyskać licencję na oryginalne składanki i albumy kupione np. w jakimś empiku?
(które również nie są tanie)
Celem tych pytań jest jedno główne: Co muszę prawnie załatwić żeby legalnie zarabiać pieniądze grając po dyskotekach i imprezach jako mobilny dj, z kąd czerpać legalne utwory muzyczne i czy jest w polskim prawie miejsce na takie wybryki jak ja??

Bardzo proszę o poważne podejście do sprawy

djadam napisał:
Mam obecnie 14 lat....I tu nachodzi pytanie czy coś w moim wieku mogę w tym celu załatwić?? Czy muszę czekać do +18??
obecnie tylko poprzez opiekunów prawnych / rodziców.
...to jak uzyskać licencję na publiczne odtwarzanie utworów mp3 pobranych z internetu?? (oczywiście z jakimś zarobkiem) I czy to w ogóle możliwe?? (Wiem, że na własny użytek są legalne, a także jeśli odtawrzając je nie czerpię żadnych zysków)
pobierać z netu można wyłącznie na własny dozwolony użytek - Art.23. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych - choć i tu bywają sprzeczne interpretacje, gdyż są głosy dowodzące, że nie można. Ale obecnie raczej przeważa opcja, że można.

Natomiast nie ma znaczenia, czy odtwarzałeś te utwory bezpłatnie, czy też płatnie. Jeśli nie robiłeś tego na imprezach, na których byli tylko Twoi rzeczywiści znajomi - mogłeś naruszać prawo, nie posiadając odpowiednich licencji (to w zależności od utworów, które wykorzystywałeś).

"...a także jeśli odtawrzając je nie czerpię żadnych zysków" - a gdzież to wyczytałeś ten piękny mit ;)

Zwykle licencje na odtwarzanie utworów uzyskuje się głównie od Organizacji Zbiorowego Zarządzania, reprezentują autorów bądź wykonawców - takich jak ZAiKS, STOART i inne - więcej tu: http://forumprawne.org/prawo-autorskie/196-organizacje-zbiorowego-zarzadu-zaiks.html. W niektórych przypadkach licencje należy uzyskać od samych autorów lub producentów. Można również korzystać z utworów rozpowszechnianych bezpłatnie z opcją wykorzystania komercyjnego, jak pod licencjami CC.

" pobierać z netu można wyłącznie na własny dozwolony użytek - Art.23. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych - choć i tu bywają sprzeczne interpretacje, gdyż są głosy dowodzące, że nie można. Ale obecnie raczej przeważa opcja, że można."

ok ale czy nie ma możliwości uzyskania licencji na publiczne odtwarzanie tych utworów??
bo tak w sumie to co za różnica wykonawcy czy ja będę puszczał jego utwór z kupionej płyty czy z kupionego pliku mp3 z tym samym utworem? (przypuśćmy, że ceny są równoważące i na oba podmioty posiadam licencję):)

Ostatnia edycja:
"obecnie tylko poprzez opiekunów prawnych / rodziców"

czyli, że co?? Mają odtworzyć działalność gospodarczą na siebie, a ja będę grał??
czy jakieś umowy o dzieła mają podpisywać??
[bo chyba zatrudnienie na stałe(klub, dyskoteka) nie wchodzi w rachubę]
Jak to załatwić krok po kroku??
Zadawając pytanie w temacie chciałem troszeczkę szerszą informację, ale dzięki za odpowiedź

Autora interesują oczywiście głównie tantiemy - zaś nośnik jest sprawą wtórną. Aczkolwiek, nie jest wykluczone, że mogą być w umowach jakieś zastrzeżenia, że odtwarzać można np. tylko z płyt CD z uwagi na jakość utworu, która przy mp3 może być przecież nie najlepsza po dużej kompresji. To będzie indywidualne, w zależności od tego, kto licencjonuje.

Tym niemniej, o wszystkim decydować tu będą zapisy licencji (pozwolenia) na używanie danych utworów. Tak więc pierwszy krok, to poczytanie stron OZZ-tów i zapytanie się o warunki licencyjne dla utworów, które chciałbyś grać.

Co do formy działalności, zapytaj może na dziale gospodarczym albo podatkowym.

RE: Młody Dj - Aspekty prawne

zacznijmy od tego kto ci bedzie placil? huehehheh

RE: Młody Dj - Aspekty prawne

Otóż miałem sporo propozycji grania na różnorakich imprezach z których musiałem zrezygnować właśnie ze względu na problem opisany w temacie.
Znajomym mogłem zagrać ale obcym ludziom, którym zostałem polecony np. przez znajomych już nie bardzo. Prawda??

Dlatego właśnie prosiłem o poważne podejście do sprawy.

Powrót