Mniejsze niż zwykle alimenty

• Autor wątku Autor wątku mala mi78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mala mi78

mala mi78

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 928
Witam. Mam takie pytanie. Wierzyciel dostał mniejsze niż zwykle alimenty. Z wynagrodzenia w lutym które było wypłacane do 28 każdego miesiąca zostały wysłane przez zakład pracy alimenty za marzec 2021. W marcu nie było w ogóle wynagrodzenia gdyż zmieniła się data wypłaty w zakładzie pracy i alimenty zostały wysłane na konto komornika 8 kwietnia, które zgodnie z wyrokiem sądu miały być płacone do 10 każdego miesiąca. Wierzyciel (alimentowany) otrzymał te alimenty w mniejszej kwocie ponieważ jak twierdzi asesor w kancelarii komorniczej zostało wszczęte postępowanie i dłużnik ponosi koszty Korespondencji (ponaglenia, zajęcie wierzytelności, aktualizacja -takie informacje podaje kancelaria komornicza) i w przyszłym miesiącu te koszty zostaną potrącone z wynagrodzenia. Czy to jest zgodne z prawem skoro alimenty które miały być wpłacone do 10 kwietnia wpłynęły do kancelarii komorniczej 8 kwietnia? Poproszę o podstawy prawne. Dodam, choć nie wiem czy to istotne, że dłużnik pracuje na umowę o pracę, pełen etat, na czas nieokreślony.

Tak, bo zgodnie z art. 1025 kpc koszty egzekucyjne (w tym wysyłka korespondencji) korzysta z pierwszeństwa zaspokojenia, również przed alimentami.

Alimenty płatne do 10go każdego miesiąca były wpłacone w dniu 8 kwietnia więc o jakich kosztach możemy mówić? Znam kolejność zaspokajania kosztów.

Wpłacone, przekazane, znajdowały się na rachunku komornika czy w tym dniu zostały przekazane.
Jeśli jest jakaś zaległość w sprawie alimentacyjnej dłużnika a nie tylko alimenty bieżące, to poza tym, że we wskazanym dniu naliczy się kolejna kwota zgodnie z treścią tytułu, to co do zasady termin w tytule wskazanym ma niewielkie znaczenia.
Obowiązywał dłużnika przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego a nie pracodawcę czy komornika.

W dniu 8 kwietnia wpłynęły na konto komornika i tam zostały zaksięgowane. Z zakładu pracy "wyszły" dzień prędzej.
Nie ma żadnej zaległości od 2008 roku.
Pytanie czy w związku z powyższym komornik miał prawo (proszę o wskazanie podstawy prawnej) do szukania dłużnika w innych instytucjach takich jak ZUS, US.

Poza tym należy zauważyć że komornik wystosował pismo o zajęciu wynagrodzenia w kwotach bieżących od miesiąca maj plus właśnie naliczone koszty do pracodawcy u którego dłużnik pracował w grudniu na umowę zlecenie bo dostał informacje z ZUS że tam był zatrudniony. Jednak pracodawca u którego pracuje od 2013 roku nie dostał informacji o zawieszeniu potrącania z wynagrodzenia od miesiąca maj. Zgodnie z prawem obaj pracodawcy w maju obowiązani są do wpłacenia na konto komornika alimentow. Czy komornik ma prawo pobierać alimenty bieżące od dwóch pracodawców?

Cały czas mówimy o alimentach bieżących,brak zaległości. Ostatnie na koncie komornika 8 kwietnia płatne do 10go każdego miesiąca. Czy zasadne było "szukanie" dłużnika?

Zapytanie ZUS i US w alimentach jest za free wysyłane w formie elektronicznej.
Listy płatne.
Na resztę można odpowiedzieć przeglądając akta.
Śmiem twierdzić, że działania były zasadne skoro postanowili bez informowania przekazać kasę w innym terminie niż
zwykle - tj. nowe zajęcia, ponaglenie, info o stanie etc do ww pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Ale czy w związku z tym, że jest zajęcie wynagrodzenia a pracodawca nie dopełnił swoich obowiązków w myśl art 882 kpc to nie dłużnik a pracodawca powinien ponosić koszty? To nie wina dłużnika, że pracodawca nie poinformował.
A druga sprawa, czy komornik ma prawo pobierać bieżące alimenty w pełnych kwotach od obu pracodawców?

Jak komornik może cokolwiek pobrać od pracodawcy ?
Wysłanie zajęcia w ogóle nie jest tożsame z jego doręczeniem, nie mówiąc o jego zrealizowaniu.
Zwłaszcza w alimentach.
Nie, nie powinien.
Wskazano art. 1025 kpc, który podobno jest zrozumiały a jak widać nie jest.

Komornik zajął wynagrodzenie już od 2013 roku od pracodawcy gdzie jest umowa na czas nieokreślony, pełen etat i od maja również wysłał do drugiego pracodawcy o zajęciu wynagrodzenia za pracę tych samych alimentów.

W pierwszej kolejności były zaspokojenie koszty egzekucji ale czy w tym przypadku w ogóle miały prawo powstać skoro alimenty płatne do 10go każdego miesiąca wpłynęły 8kwietnia. Czy zasadne były zapytania do US, ZUS w celu szukania dłużnika skoro alimenty zostały wpłacone. Widzę że jestem niezrozumiała.

mala mi78 napisał:
W pierwszej kolejności były zaspokojenie koszty egzekucji ale czy w tym przypadku w ogóle miały prawo powstać skoro alimenty płatne do 10go każdego miesiąca wpłynęły 8kwietnia. Czy zasadne były zapytania do US, ZUS w celu szukania dłużnika skoro alimenty zostały wpłacone. Widzę że jestem niezrozumiała.

Alimenty są płatne z góry. Oznacza to (modelowo), że alimenty za kwiecień uprawniony do alimentów ma otrzymać MAKSYMALNIE DO 10 kwietnia...

Komornik ma nie tyle prawo, co obowiązek dokonywania poszukiwania majątku dłużnika alimentacyjnego (art. 1086 kpc).

Powrót