mala mi78
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 3 928
Witam. Mam takie pytanie. Wierzyciel dostał mniejsze niż zwykle alimenty. Z wynagrodzenia w lutym które było wypłacane do 28 każdego miesiąca zostały wysłane przez zakład pracy alimenty za marzec 2021. W marcu nie było w ogóle wynagrodzenia gdyż zmieniła się data wypłaty w zakładzie pracy i alimenty zostały wysłane na konto komornika 8 kwietnia, które zgodnie z wyrokiem sądu miały być płacone do 10 każdego miesiąca. Wierzyciel (alimentowany) otrzymał te alimenty w mniejszej kwocie ponieważ jak twierdzi asesor w kancelarii komorniczej zostało wszczęte postępowanie i dłużnik ponosi koszty Korespondencji (ponaglenia, zajęcie wierzytelności, aktualizacja -takie informacje podaje kancelaria komornicza) i w przyszłym miesiącu te koszty zostaną potrącone z wynagrodzenia. Czy to jest zgodne z prawem skoro alimenty które miały być wpłacone do 10 kwietnia wpłynęły do kancelarii komorniczej 8 kwietnia? Poproszę o podstawy prawne. Dodam, choć nie wiem czy to istotne, że dłużnik pracuje na umowę o pracę, pełen etat, na czas nieokreślony.