Moc prawna hiszpanskich wyrokow sadowych w Polsce???

• Autor wątku Autor wątku ciganucha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ciganucha

ciganucha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
jestem zainteresowana strona prawna postepowania w przypadku posiadania wyroku sadowego w sprawie "violencia de genero" a jej wykonywalnoscia w Polsce?otoz posiadam wyrok zakazu zblizania sie mojego bylego partnera,ojca dziecka,na okres 16 mcy ,guardia custodia jest przyznana mi,a patria compartida...na podstawie tego wyroku udalo mi sie wyrobic 10-miesiecznej córce paszport i wyjechac z Hiszpani ale obawiam sie czy ten wyrok ma moc prawna w Polsce,na wypadek gdyby ojciec dziecka [pojawił sie w kraju,dodam tylko ze nie jest on Polakiem,czy moge liczyc na pomoc np. policji czy musze tłumaczyć wyrok sądowy...?

czy naprawdę nikt nie miał podobnego przypadku!?prosze o odzew:confused:

dziala tez ten wyrok w Polsce ale podstawa bedzie to ze musisz przetlumaczyc wyrok oczywiscie opieczetowany przez tlumacza przysieglego wraz z pieczecia APOSTILLA pozatym mozesz zadzwonic do komendy glownej w Polsce i oni wszystko tobie powiedza.Powodzenia

dzieki za odpowiedz,rzeczywiscie wyrok musze przetlumaczyc to juz wiem,ale musi sie uprawomocnic w hiszpanii(minely 2 mce i nic),czekam...a wniosek o wykonalnosc to ok.300 zl chyba ze zwolnia mnie z oplat,zastanawiam sie ile czasu jeszcze minie,i czy ktoregos dia nie zobacze ojca dzieckoa pod swoim oknem i nie bede mogla nic zrobic...w polskim prawie nie ma zastosowania wyrok "alejamiento"-sedzia powiedzial ,ze to jakas fantastyka!!!amerykanski wynalazek,lecz gdyby nie to moglabym mysle dolaczyc do grona ofiar jak wiele z kobiet ktore w hiszpanii co roku morduja ich eks faceci majac przy tym wyroki,bez komentarza.:mad:

Powrót