Model 3D rzeczywistego obiektu

• Autor wątku Autor wątku xxxxabcdxxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxxabcdxxxx

Zbanowany
Odpowiedzi
80
Witam, stworzyłem model 3D samochodu do gry komputerowej, czerpiąc inspirację z rzeczywistych samochodów wojskowych i policyjnych. W efekcie mój samochód posiada elementy z różnych samochodów (o zmienionych kształtach - okna, drzwi, wieżę na dachu, układ kół, zderzak).
Czy tak zbudowany model może zostać uznany za plagiat?
Czy gdybym nie zmieniał kształtów zapożyczonych elementów, tylko stworzył "hybrydę" gotowych części, to czy byłby to plagiat?

Nie ma żadnego logo ani napisu, jest tylko zestaw brył i materiałów tworzących samochód.

Dołączę się do tematu. W grze Farming Simulator ludzie tworzą modyfikacje które są modelami 3d maszyn rolniczych. Czy oni mogą się martwić skoro odwzorowują modele znanych firm i umieszczają loga?

smile124 napisał:
... Czy oni mogą się martwić skoro odwzorowują modele znanych firm i umieszczają loga?
Znak towarowy autentycznych producentów konkretnych odwzorowanych maszyn?

*** mod ***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie ma potrzeby wstawiać odnośnika do strony producenta sprzętu. To nie jest odpowiedź na pytanie.

Kolega się nie przyjrzał wyraźnie bo to nie była strona producenta sprzętu tylko przykład takiego modelu 3D.
Tak, prawdziwy znak marki.

Ponadto inna kwestia - osoby wykonujące takie modele 3D zakazują zmiany linków udostępniających te "ich" modele.

smile124 napisał:
Kolega się nie przyjrzał wyraźnie bo to nie była strona producenta sprzętu tylko przykład takiego modelu 3D.
...
Tym bardziej nie zamierzam się przyglądnąć. Proponuję wnikliwą lekturę regulaminu FP, problem opisywać słownie i udzielać odpowiedzi na pytania.

Odwzorowanie rzeczywistego przedmiotu nie narusza praw do znaku towarowego.

Udzieliłem odpowiedzi na pytanie, tak jest tam umieszczony znak marki.

Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy jeśli wykonam model 3D i ktoś wykona bardzo podobny inspirując się moim, to czy jest to plagiat, czy nadal obowiązuje zasada, że jak nie ma logo, to nie ma plagiatu??

sender_to_you napisał:
... wykona bardzo podobny inspirując się moim, to czy jest to plagiat, ...
Jeśli Twój model jest odwzorowaniem rzeczywistego obiektu to nie może być tutaj mowy ani o opracowaniu ani o inspiracji. Pomijam juz fakt, że przed wypowiedzią powinieneś zapoznać się ze znaczeniem słów "inspiracja" i "plagiat". To ostatnie nie występuje w prawie autorskim.

Jak rozumiem, prawa majątkowe do modelu 3D rzeczywistego obiektu należą do twórcy tego modelu, a nie do wynalazcy urządzenia, nawet jeśli jest ono chronione prawem patentowym, a jego działanie jest odwzorowane w grze komputerowej przez twórcę modelu?

Skoro nie mamy do czynienia ani z opracowaniem ani z inspiracją, zatem nie mamy do czynienia z utworem w myśl UoPAiPP.

Czy to oznacza, że jeśli wykonanie modelu wymagało tylko wiedzy technicznej bez wkładu twórczego, to grafik nie może zarabiać na sprzedaży takiego modelu?

Czy to znaczy, że nie mogę sprzedać modelu urządzenia, którego sam nie zaprojektowałem?
Co w przypadku symulatora lotu, w którym wiernie odwzorowuję działanie prawdziwej maszyny? Czy na takiej grze komputerowej można zarabiać, czy trzeba mieć udzieloną licencję?
Czy np. w przypadku symulatora gry w bilard programista korzystając z wiedzy technicznej odwzorowuje rzeczywistość, więc nie ma w tym wkładu twórczego?

Ostatnia edycja:
Ależ możesz tylko co na to właściciel praw do projektu.

To mam jeszcze takie pytanie: Firma w USA wymyśliła sposób na ochronę pojazdów przed pociskami w postaci montowanej na nich kraty.
Czy gdybym wykonał własny oryginalny model pojazdu oraz zaprojektował kratkę, która go otacza, to czy należeć mi się będą prawa majątkowe do mojego modelu z kratką i czy nie naruszam praw wynalazcy, jeśli odwzorowuję(w uproszczeniu) działanie tej kratki w grze komputerowej?

Powrót