Model 3D rzeczywistego obiektu

• Autor wątku Autor wątku xxxxabcdxxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A gdybym zrobił zdjęcie takiego rzeczywistego pojazdu albo go własnoręcznie namalował, to również nie przysługują mi prawa majątkowe do zdjęcia lub obrazu?

Z dużym prawdopodobieństwem będzie to utwór chroniony prawem.

A gdybym zbudował w Blenderze model 3D rzeczywistego obiektu, to czy dobór materiałów, kolorów, oświetlenia, i stworzenie kompozycji tego modelu z innymi obiektami i dodanie rzucania cieni będzie wystarcającym wkładem twórczym, aby taką wyrenderowaną scenę 3D uznać za utwór inspirowany rzeczywistym obiektem, a nie za zależny?

xxxxabcdxxxx napisał:
... model 3D rzeczywistego obiektu, to czy dobór materiałów, ...
Skoro masz w swoim utworze zaimplementowany cudzy utwór nie można mówić o inspiracji min.

A co w sytuacji, gdy wzorując się na czyimś szczegółowym rysunku choinki, wykonam luźno z nim powiązany model 3D o małej liczbie wierzchołków, przez co gałęzie z igłami są reprezentowane przez proste bryły, o innej liczbie gałęzi i nawet innej liczbie poziomów gałęzi i innym kształcie gałęzi, poza ogólną tendencją do sinusoidalnego kształtu gałęzi (taki gatunek drzewka), to czy taki prosty model jest wtedy uznany za utwór inspirowany tym rysunkiem?

xxxxabcdxxxx napisał:
... wzorując się na czyimś szczegółowym rysunku choinki, ... utwór inspirowany tym rysunkiem?
Może podejmij decyzję samodzielnie czy zamierzasz wzorować się czy też inspirować.

Wzoruję się na rysunku, wykonując uproszczony model, by nadać kreskówkowy character obiektowi. Liczbę gałęzi i szczegółowe kształty brył dobieram sam, w efekcie można dostrzec podobieństwo w ogólnej bryle mojego modelu i drzewa na rysunku. Czy dla takiego modelu potrzebna jest zgoda autora rysunku? (mam tu na myśli komercyjny użytek modelu)

Ostatnia edycja:
xxxxabcdxxxx napisał:
... Czy dla takiego modelu potrzebna jest zgoda autora rysunku? (mam tu na myśli komercyjny użytek modelu)
Jeśli będzie to opracowanie, a na to to wygląda, to tak.

A w tym konkretnym przypadku na co to wygląda?

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jakkolwiek by to wyglądało nie ma tutaj miejsca na rozpowszechnianie własnych a tym bardziej cudzych utworów szczególnie w przypadku wątpliwości co do konieczności uzyskania na takie działanie odpowiedniej zgody.

***Regulamin §10. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót