modem lte do zwrotu w Cyfrowym polsacie na zakończenie umowy

• Autor wątku Autor wątku iwona2207
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwona2207

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam problem ponieważ rozwiązuje właśnie umowę z Cyfrowym Polsatem dowiedziałam się że muszę oddać modem który brałam na umowę 4 lata temu...
Problem w tym że go nie posiadam, bo dawno się spalił i musiała kupić sobie na własną rękę inny ponieważ gdy dzwoniłam z ta informacją do Biura obsługi klienta powiedziano mi że umowa mi nie wygasa wiec nowego sprzetu nie dostanę i musze sobie kupić na własną ręke, najwyrazieniej ktoś wprowadził mnie w błąd. Teraz mam problem bo jedyne co mam do pudełko po starym modemie. Koś ma jakiś pomysł? Jeśli nie oddam to mi wlepią kare ponad 300 zł za modem który jest warty 50 zł

Obawiam się że trzeba oddać taki sam modem jaki się pobrało. Mam tu na myśli logo tłoczone na obudowie, a kto we może nawet o tym samym numerze seryjnym.

raf85pl dokładnie masz rację musi zgadzać się numer IMEI, fakt mam pudełko na którym ten numer mam i nawet kartę gwarancyjną więc zastanawiam się jak bardzo oni to sprawdzają czy nie zamazać nr imei na urządzeniu, a zostawić ten z pudełka lub zgłosić na policję że mi ktoś modem ukradł i notatkę przedstawić w punkcie cyfrowego...:confused:

iwona2207 napisał:
lub zgłosić na policję że mi ktoś modem ukradł i notatkę przedstawić w punkcie cyfrowego
Pierwsza sprawa, to forum prawne, nie kombinatorów. Druga, nawet jeśli faktycznie Tobie ktoś by ten modem ukradł, to Twój problem, zgłosić możesz, ale oddać za niego kasę musisz.

iwona2207 napisał:
Witam, mam problem ponieważ rozwiązuje właśnie umowę z Cyfrowym Polsatem dowiedziałam się że muszę oddać modem który brałam na umowę 4 lata temu..

Nie powinnaś czasem zaglądnąć najpierw do swojej umowy?
Czy faktycznie pisze w niej o konieczności zwrotu modemu?

barthez26 napisał:
Pierwszy raz słyszę by modem oddawać.

Zależy od umowy.

Np. tuner satelitarny mogłeś wziąć w dzierżawę (zwrot po zakończeniu umowy) lub kupić na własność.

Ja myślę że modem jest rzeczą oznaczoną co do gatunku, zaś numer imei nie stanowi żadnej jego istotnej cechy, więc jeśli to jest umowa dzierżawy albo jakaś podobna to możesz oddać każdy inny taki sami.

arturoooo napisał:
Zależy od umowy.

Np. tuner satelitarny mogłeś wziąć w dzierżawę (zwrot po zakończeniu umowy) lub kupić na własność.

Z tym się zgodzę. Pracowałem w jednej sieci i dekoder był do zwrotu chyba że był wykupiony na własność ( była taka możliwość ). Kara była za zwykły 500zł a z nagrywarką już więcej ok. 1000zł.

rewt napisał:
Ja myślę że modem jest rzeczą oznaczoną co do gatunku, zaś numer imei nie stanowi żadnej jego istotnej cechy, więc jeśli to jest umowa dzierżawy albo jakaś podobna to możesz oddać każdy inny taki sami.
Jak się pobiera sprzęt od operatora, to we wszystkich przypadkach jakich osobiście doświadczyłem pobiera się konkretny egzemplarz, o unikatowym numerze seryjnym. Na tę okoliczności spisywany jest protokół, w którym wpisuje się numery pobranego sprzętu. Nie można więc oddać czegoś, czego się nie pobrało od operatora.
Dodatkowo standardem u operatorów jest znakowanie swojego sprzętu, poprzez umieszczanie loga na obudowie.

Bardzo ciekawy problem.

Czy taki modem to rzecz oznaczona co do gatunku czy co do tożsamości??

Moim zdaniem co do gatunku, bo wynika to z jego przeznaczenia. Nie kupujemy modemu ze względu jakieś cechy szczególne, czy jakiś numer imei, lecz jedynie ze względu na cechy techniczne.

A takie same cechy techniczne, równie dobrze może posiadać inny modem.

raf85pl napisał:
Jak się pobiera sprzęt od operatora, to we wszystkich przypadkach jakich osobiście doświadczyłem pobiera się konkretny egzemplarz, o unikatowym numerze seryjnym. Na tę okoliczności spisywany jest protokół, w którym wpisuje się numery pobranego sprzętu. Nie można więc oddać czegoś, czego się nie pobrało od operatora.
Dodatkowo standardem u operatorów jest znakowanie swojego sprzętu, poprzez umieszczanie loga na obudowie.

Ale to nie operator stanowi prawo. I całe szczęście.

iwona2207 napisał:
Witam, mam problem ponieważ rozwiązuje właśnie umowę z Cyfrowym Polsatem dowiedziałam się że muszę oddać modem który brałam na umowę 4 lata temu...
Problem w tym że go nie posiadam, bo dawno się spalił i musiała kupić sobie na własną rękę inny ponieważ gdy dzwoniłam z ta informacją do Biura obsługi klienta powiedziano mi że umowa mi nie wygasa wiec nowego sprzetu nie dostanę i musze sobie kupić na własną ręke, najwyrazieniej ktoś wprowadził mnie w błąd. Teraz mam problem bo jedyne co mam do pudełko po starym modemie. Koś ma jakiś pomysł? Jeśli nie oddam to mi wlepią kare ponad 300 zł za modem który jest warty 50 zł
Może Pani powiedzieć jak zakończyła się sprawą ponieważ mam podobny problem, w punkcie dostałem informację, że modem zostaje na własność umowa się skończyła, modem się zepsuł i poszedł do śmieci a teraz trzeba oddać ponad 700 zł za modem warty 200 zł . Czy przyjedzie jak kupie taki sam i oddam ?

Powrót