Modem z Allegro zablokowany przez operatora.

• Autor wątku Autor wątku dash4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dash4

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Nie wiem czy piszę w odpowiednim podforum- mam nadzieję że tak.
Chciałbym prosić o udzielenie mi informacji/porady co w poniższej sytuacji mógłbym zrobić, do kogo się zwrócić.
Sprawa wygląda tak:

Pod koniec grudnia 2016 zakupiłem z Allegro modem/router Huawei e5573.
Urządzenie zgodnie z opisem było nowe, nie używane, i sprawne. Szukałem czegoś z fakturą zakupu, paragonem na podstawie której miałbym na modem również 2 letnią gwarancję. Sprzęt kupiłem przez Allegro w jakimś komisie w Koninie. Dostałem od nich xero oryginalnej faktury na zakupione urządzenie. Na fakturze był również laptop. Kwota to 170zł +9 zł przesyłka

Do 17.03.2017 sprzęt działał bardzo dobrze. Ostatni raz wtedy z niego korzystałem.

20.03.2017 - próbowałem ponownie połączyć się z internetem i już był problem.
Ale skoro miałem gwarancję- zawiozłem sprzęt do Cyfrowego Polsatu (bo stamtąd była faktura). Ci odesłali mnie od razu do serwisu Huawei, który poinformował mnie że modem może być zablokowany z powodu nie spłacania rat kredytu.
Dziś serwis Huawei potwierdził to ponieważ otrzymał taką informację z Plusa z którego korzysta Cyfrowy Polsat.

Proszę o informację czy w takiej sytuacji mogę wymagać od komisu w którym kupiłem sprzęt zwrotu pieniędzy, ewentualnie innej rekompensaty np: kolejnego modemu??
Skoro minęły zaledwie 3 miesiące, a modem jest w tym momencie bezużyteczny.

Z góry dziękuję za informację.
Pozdrawiam

dash4 napisał:
Proszę o informację czy w takiej sytuacji mogę wymagać od komisu w którym kupiłem sprzęt zwrotu pieniędzy

Możesz.

dash4 napisał:
ewentualnie innej rekompensaty np: kolejnego modemu??

Możesz.

Od strony prawnej zaś wygląda to tak, że możesz sprzęt zareklamować.

Z tym że tak jak zaznaczyłem od momentu zakupu minęło 3 miesiące a sprzęt był używany w tym czasie.
Jeśli można to prosiłbym o argumentację...Na co mogę się powołać w razie czego?

Z góry dziękuję
Pozdrawiam

Powrót