Modyfikacja cudzego zdjecia - prawa autorskie?

• Autor wątku Autor wątku sno
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sno

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam!
Czy w przypadku modyfikacji cudzego zdjecia poprzez dodanie na nim swojego podpisu utwor taki jest chroniony prawem autorskim, jesli nie mialo sie praw do pierwotnego zdjecia? innymi slowy czy mam prawa autorskie do utworum ktory stworzony zostal z uzyciem utworow, do korzystanie a z ktorych nie mam praw? Domyslam sie, ze nie, ale nie wiem jaka tu zastosowac konkretnie podstawe prawna.
Z gory dziekuje za pomoc. :)

Witam,

zgodnie z Art.1. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (dalej zwana upaipp) każdy utwór jest chroniony z urzędu - żadne dodatkowe zapisy nie są wymagane. Aczkolwiek, dodaje się je w celach informacyjnych.

Opracowując czyjeś dzieło (utwór) jest Pan twórcą nowego dzieła (utworu) stając się jednocześnie posiadaczem wszystkich praw autorskich do swojego dzieła. Oczywiście, jako autor, ma Pan niezbywalne prawo do podpisania swojego dzieła swoim nazwiskiem - Art.2. upaipp.

Opracowywać czyjś utwór można bez konieczności uzyskiwania zgody autora tego utworu, ale musi Pan uzyskać zgodę od autora utworu pierwotnego na rozpowszechnianie swojego opracowania - Art.2. upaipp ;)

Więcej tematy przyklejone:
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/116-prawo-autorskie-kompendium.html
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Dziekuje za szybka odpowiedz!
Czy dopisanie do zdjecia swojej nazwy stanowi opracowanie?
Jak rozumiem biorac zdjecie i dopisujac na nim drobnym druczkiem swoja nazwe (w domysle jako nazwe autora) tworze odrebne dzielo i mam do niego prawa, nawet jesli nie mam zadnego pozwolenia ze strony wlasciciela oryginalnego zdjecia?

Masz, jednak bez zgody pierwotnego autora nie możesz rozpowszechniać tego opracowania.

Pomijam już fakt, że nikt o zdrowych zmysłach nie zgodzi się, aby ktoś sobie przywłaszczał autorstwo jego utworu (a to chyba masz na celu).

Jak rozumiem biorac zdjecie i dopisujac na nim drobnym druczkiem swoja nazwe (w domysle jako nazwe autora) tworze odrebne dzielo
nie tworzy Pan swojego nowego dzieła tylko ROBI PAN PLAGIAT! Nie przeczytał Pan wskazanych tematów...

Spokojnie, nie ma powodu, zeby sie unosic.
Tez zakladam, ze to plagiat. :)
Podejrzewam, ze moga byc na tym forum osoby, ktore moglyby wskazac mi jakas podstawe prawna uznania, ze takie dzialanie ("opracowanie" poprzez dodanie swojego nazwiska czy nazwy i uznanie tak stworzonego dziala za utwor chroniony prawami autorskimi) jest niezgodne z prawem. DOMYSLAM SIE ze tak jest, ale nie potrafie samodzielnie znalezc przepisow, ktore by akurat to zagadnienie regulowaly.

Powrót