Modyfikacja gotowych produktów a własna marka

• Autor wątku Autor wątku nowy36
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowy36

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy jeśli przykładowo kupiłbym w sklepie krzesło i pomalował na inny kolor to czy mógłbym je sprzedać pod własną marką?
przykład: kupuje drewniane krzesło w ikea, przemalowuje, albo lakieruje, przybijam stempel "nowy36" i sprzedaje jako mój produkt

albo

Czy jeśli kupiłbym używany fotel i na przykład wymienił pokrycie to czy mógłbym go sprzedać pod własną marką?
przykład:kupuje fotel używany np 5 letni, drewniano, materiałowy. Lakieruje od nowa, wymieniam pokrycie i przybijam stempel "nowy36" i sprzedaje jako mój produkt

Jeśli nie, to jak można ograć takie tematy żeby były legalne?

Ostatnia edycja:
Na pewno? Bo jest przecież duża szansa że producent może jakoś chronić swój design? Albo designer?

Poczytaj o zasadzie wyczerpania prawa.

Myślę, że dużą rolę odgrywa tutaj co jest tak naprawdę w danym momencie chronione. I jak bardzo nowy produkt różni się od dotychczasowego. Niezależnie od wspomnianej wyżej zasady. Bo jeżeli wzór krzesła (kształt i forma) jest zastrzeżony jako np. znak towarowy to twoja ingerencja w produkt musi być na tyle duża by te elementy się zmieniły. Moim zdaniem samo przemalowanie nie wystarczy. Ale jeśli na bazie takiego produktu powstanie nowy, całkiem inny choć o podobnym przeznaczeniu to już jest całkiem inna kwestia, bo wtedy produkt pierwotny staje się elementem składowym (półproduktem, elementem) nowego wyrobu.

Nie wiem czy przedmówca się ze mną zgodzi, ale przywołana zasada w dużym uproszczeniu wskazuje, że jak kupię produkt to jest on mój i mogę zrobić z nim co zechcę (w granicach prawa). Skoro kupiłem krzesło firmy X to jest to już moje krzesło i mogę je sprzedać jako moje. Ale jeżeli krzesło jako takie (nie logo na nim) jest chronione patentem (np. jako wspomniany znak towarowy) to jego przebrandowanie może być nielegalne. Stąd warto w każdym przypadku upewnić się co jest chronione, bo w rejestrach UPRP i EUIPO jest wiele zgłoszeń znaków towarowych chronionych obejmujących nie tylko klasyczne logo ale także kształty przedmiotów użytkowych (najczęściej opakowań ale nie tylko). I jeśli w danym przypadku by tak było, a renomowani producenci od pewnego czasu mają tendencję do takich zgłoszeń, to zmiana logo moim zdaniem będzie naruszała prawo wyłączne właściciela patentu. I tutaj właśnie wracamy do pytania o zakres ingerencji w taki przedmiot w kontekście jego ochrony patentowej. Ale to tylko moja opinia.

PLobywatel napisał:
... Ale jeżeli krzesło jako takie (nie logo na nim) jest chronione patentem (np. jako wspomniany znak towarowy) to jego przebrandowanie może być nielegalne. ...
Nie, nie zgodzę się z ta opinią. Nie zależnie od oznakowania towary może być potraktowany jako półprodukt, surowiec do dalszej modyfikacji. Nie jest to żadne postępowanie naruszające prawa ochronne z rejestracji wzoru przemysłowego czy też znaku towarowego.

PLobywatel napisał:
... to zmiana logo moim zdaniem będzie naruszała prawo wyłączne właściciela patentu. ...
Czytając to stwierdzam, że nie masz pojęcia o czym piszesz.

Ostatnia edycja:
Powrót