Modyfikacja obrazu i wykorzystanie go, a prawo.

• Autor wątku Autor wątku tuomi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tuomi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam.
Zalazłem taki oto obrazek: ***mod***
Na stronie autora jest informacja, że można wykorzystać go na licencji CC z zastrzeżeniem: Uznanie autorstwa. Użycie niekomercyjne. Bez utworów zależnych.

Z treści komentarza na pewnej stronie ("Wariacja na temat jakiegoś dzieła ale we własny twórczy sposób to „dzieło zależne”.") oraz zasady licencji CC obrazka wynika, że jakakolwiek modyfikacja obrazka jest zabroniona.

Czy jednak wycięcie fragmentu obrazka, modyfikacja lub przerysowanie go, (w skutek czego gotowy rysunek będzie tylko nieznacznie przypominał w.w. obraz) może być traktowane jako dzieło pochodne?
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
LeszsekS napisał:
Będzie opracowaniem czyli utworem z prawami zależnymi.

Rozumiem. A jeśli, tak jak pisałem nieco dalej: "gotowy rysunek będzie tylko nieznacznie przypominał w.w. obraz"? Wg tego co pisało w tamtym komentarzu:
Zmiany też mogą być tak daleko idące, że powstanie zupełnie nowe dzieło, dla którego dzieło pierwotne było jedynie inspiracją

więc mogę wykorzystać rysunek jako wzór do własnego dzieła, zgadza się?

tuomi napisał:
... więc mogę wykorzystać rysunek jako wzór do własnego dzieła, zgadza się?
Jako wzór do inspiracji lecz nie w taki sposób jak opisujesz to w pierwszym poście. Można by próbować dopatrywać się zastosowania prawa cytatu lecz i tutaj muszą być spełnione konkretne warunki.

Powrót