Modyfikacje danych w pamięci RAM

• Autor wątku Autor wątku Karton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karton

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Czy uruchamiając program(którego licencja zabrania mi modyfikacji, dalej nazywany programem1) za pomocą innego programu który modyfikuje dane w pamięci RAM na których pracuje program1, nie zmieniając jednocześnie niczego w kodzie samego programu1 łamię Art.268a KK, lub jakiś inny?

Przepis prawny:
Art. 268a KK
§ 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa, zmienia lub utrudnia dostęp do danych informatycznych albo w istotnym stopniu zakłóca lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie takich danych,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1, wyrządza znaczną szkodę majątkową,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Karton napisał:
Przepis prawny:
Art. 268a KK
§ 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa, zmienia lub utrudnia dostęp do danych informatycznych albo w istotnym stopniu zakłóca lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie takich danych,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1, wyrządza znaczną szkodę majątkową,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Na KK się nie znam, więc powstrzymam się od interpretacji.

Ale jest jeszcze Ustawa o Prawie Autorskim i z niej narażasz się na roszczenia autora programu (łamiesz licencję).

Ostatnia edycja:
Czy mógłbyś podać jakiś konkretny Art. ?
Pytam ob na prawie się nie znam a podejrzewam, że sporo ich jest.

1)skoro masz legalnie zakupiony program to po co modyfikować zawartość pamięci RAM w której on pracuje?

2)w przypadku gdy posiadasz lewy program to mogą zaistnieć jeszcze inne czyny....

3) co to jest za program i na czym polega modyfikacja programu rezydującego w RAM...?

Markiz32 napisał:
1)skoro masz legalnie zakupiony program to po co modyfikować zawartość pamięci RAM w której on pracuje?
Na przykład aby dodać pewne opcje niedostępne w programie.

co to jest za program i na czym polega modyfikacja programu rezydującego w RAM...?
Pytałem ogólnie, żeby wiedzieć co mogę, a czego nie.

Jeżeli program jest na licencji shareware/freeware/trial i uruchomię go za pomocą specjalnie napisanego programu zdejmującego zabezpieczenia, dodającego nowe opcje(wyłącznie w pamięci RAM), w ten sposób, że uruchamiany program nie zapyta czy zgadzam się z warunkami licencji tylko się uruchomi, to czy będzie to złamanie warunków owej licencji(której nie widziałem, więc nie zawarłem umowy z twórcą)?

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem wychodząc z założenia ,ze cześć "zablokowana" opcji programu shareware jest informacja dla ciebie nieprzeznaczoną.... wyczerpujesz znamiona tego czynu....

Art. 267. § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do całości lub części systemu informatycznego.
§ 3. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem.
§ 4. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1–3 ujawnia innej osobie.
§ 5. Ściganie przestępstwa określonego w § 1–4 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Dziękuję bardzo, teraz wiem czego nie robić.
Ostatnie pytanie:
Czy pisząc jakiś plugin/spolszczenie muszę mieć zgodę właściciela oprogramowania, czy są jakieś wyjątki np praca licencjacka?

Plugin możesz - skoro jest mechanizm pluginów to można z niego korzystać.

Z tłumaczeniem jest już gorzej.
Teoretycznie potrzebna jest zgoda (jak przy filmach czy książkach).
Ale jeśli nie wymaga to modyfikacji samego programu (tylko np. dodania nowego pliku językowego) to nie powinno być problemów.

Powrót