zarabiaja wspolnie kolo 5 tys wiec mozliwe ze zasilek im nie przysluguje bo wychodzi wiencej niz np 500 na glowe.
a skoro sa tacy bogaci to czemu ciagle mowia ze nie maja pieiedzy ?
Ile moga kosztowac podatki i czynsz w miszkaniu kolo 70 m2?
Patrząc na to ze wydaja nawet 2 tys na spłaty paliwo itd.
to zostaje im 3 z 1000 na jedzenie, zostają 2 czyste.
Nie bede wspominal juz o tym ze moj starszy brat tez pracuje.
Nawet jak by mi dawali 10 zl dziennie to tylko 300 zł z tych czystych 2k.
O ile orientuje się w cenach, bo szczerze nie wiem jak z podatkami.
alimenty wynoszą "podono" nie mniej niz 500 zł
..A z tymi alimentami jak to wyglada ze daja mi kase i moga mnie wtedy wyrzucić? czyli mam ponad 500 zł miesiecznie na lokum żywność ubrania rzeczy do szkoły - co idzie za tym ze na nic mi nie starczy, a idac dalej msuze znalezc prace co sie rowna brak alimentów ?
Do usprawiedliwionych potrzeb dziecka należą wydatki:
wyżywienie,
mieszkanie,
leczenie,
odzież,
środki higieny osobistej,
środki wychowania,
środki na kształcenie ogólne lub zawodowe odpowiednie do jego zdolności umożliwiające mu zdobycie odpowiedniego wykształcenia,
na zaspokojenie jego potrzeb kulturowych,
wydatki na rozrywkę i wypoczynek.
I CZY TO JEST NORMALNA RODZINA ZE MUSZE OD NICH TEGO WYMAGAĆ PRZEZ SĄD?
Dla mnie rodzina to ktoś kto chce pomóc a nie wyciskać z niego ile się da - zrob to zrob tamto, nie placisz
Czytaj więcej na Wieszjak.pl:
http://alimenty.wieszjak.pl/aliment...imenty-na-dziecko-poradnik.html#ixzz22cpCajco
"W czasie przygotowywania pozwu o alimenty trzeba szczegółowo przeanalizować koszty utrzymania i wychowania dziecka. Najlepiej, aby rodzic przedstawił w Sądzie dowody ponoszonych kosztów: rachunki lub faktury. Pod uwagę brane są:
koszty utrzymania dziecka (czynsz i opłaty, koszty wyżywienia, ubrania),
koszty edukacji,
koszty leczenia (np. w przypadku dziecka niepełnosprawnego złożą się na nie koszty leczenia, rehabilitacji, leków, zapewnienia dodatkowej opieki),
koszty wynikające z dbałości o fizyczny i intelektualny rozwój (bilety do teatru, opłaty za zajęcia dodatkowe, obozy letnie).
Jak w praktyce wygląda ustalenie wysokości alimentów? Oto przykład: zakładając, że dochody matki to 2000 zł miesięcznie, ojca - 3000 zł (i nie ma on żadnych innych obciążeń), a koszty utrzymania dziecka wynoszą ok. 2000 zł miesięcznie"
I teraz pytanie jaki obowiązki ma dziecko (nie ważne czy skończyło 18 lat) w domu?