Moj maz chce walczyc.

• Autor wątku Autor wątku mamixl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamixl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam bardzo serdecznie.
Jestem mezatka od 5 lat. Mamy 5 letnia corke. Od dobrych 2 lat nie uklada sie nam w malzenstwie dlatego postanowilam, ze chce rozwodu. Kilka dni temu powiedzialam o tym mezowi bardzo sie zdenerwowal. Powiedzial, ze mam szukac sobie mieszkania i sie wyprowadzic ale dziecko zostaje z nim. Troche go uglaskalam i sie uspokoil. Pewnie mysli ze sie przestraszylam i zmienilam zdanie. Dodam, ze maz nie chce rozwodu bo dla niego jest wszystko dobrze. Ja nie czuje sie szczesliwa w tym malzenstwie, wieczne pretensje o wszystko wieczne dawanie mi do zrozumienia ze jestem nikim. Nie kocham go juz zabijal nasza milosc od samego poczatku az wygasla. Nie wiem co zrobic. BOje sie, ze bedzie walczyl o dziecko i wygra. Nie wyobrazam sobie tego. Jest dobrym ojcem ale mimo wszystko to ja ja wychowywalam przez pierwsze dwa lata to ja zajmuje sie nia na codzien. Pracuje na pol etatu, z wyksztalcenia jestem pedagogiem. On wraca do domu o 18 3 razy w tygodniu ma treningi wiec prawie nie ma go w domu. Dodam ze dziecko i maz maja obywatelstwo niemieckie ja polskie. Boje sie, ze sad przyzna jemu prawo do opieki nad dzieckiem. Nie wiem co zrobic. Jestem jego druga zona z pierwsza nie mial dzieci. Czy sad bedzie na to patrzyl? Ze cos moze byc z nim nie tak skoro juz druga zona chce go zostawic. Czy to ze 10 lat temu chorowalam na anoreksje o czym wie ale juz jestem zdrowa moze byc powodem do odebrania mi praw rodzicielskich? Bardzo prosze o rade.

Witam
Z tego co piszesz to z językiem Niemieckim nie masz problemu dasz sobie radę.
Niech mąż cie nie straszy ty jesteś w dobrej sytuacji masz prawo pobytu w Niemczech
do pełnoletności dziecka nic ci nie grozi.Zanim wkroczy sąd pomoc uzyskasz w Jugendamt
masz prawo do mieszkania i pełnej pomocy państwa.
Powodzenia

Skoro maz chce walczyc, to mu tego nie zabronisz. To z kim dziecko bedzie mieszkac, zalezy od sadu i Jugendamt. Zazwyczaj dziecko zostaje z matka, ale ojciec ma prawo do swoich weekendow, ferii i swiat

Z niemieckim sobie radze moze nie jest perfect ale daje rade. Do lekarza z dzieckiem pojde w pracy tez sobie radze wiec nie jest zle. Boje sie tylko ze nie majac obywatelstwa moga przyznac dziecko mezowi. Niemcy ponoc sa pod tym wzgledem straszni tak slyszalam. Chce zostac w Niemczech nie chce wracac do Polski. Boje sie nie wiem co robic.

Maz Niemiec. Mam jeszcze pytanie czy moge uzyskac obywatelstwo niemieckie? Dodam ze jestesmy malzenstwem 5 lat. Czytalam troche o tym i raz pisza ze dopiero po 8 latach dostane automatycznie obywatelstwo a raz ze juz po 3 latach. Slyszalam tez o jakis testach ktore sa ponoc niemozliwe do zdania.

ma obywatelstwo niemieckie, czyli ofcjalne jest Niemcem w Niemczech.
Faktem jest, ze Niemcy robia wszystko, aby dzieci zostaly w Niemczech, wiec bedziesz musiala przekonac sad, ze nie zamierzac wracac do Polski

Maz ma tylko obywatelstwo niemieckie. Dziecko zostanie i ja tez. Mam prace chce tutaj zostac. Chcialabym jeszcze wiedziec czy mam szanse na obywatelstwo juz po 5 latach bez tych wszystkich testow. Dziekuje

Jesli maz ma obywatelstwo niemieckie i slub NA TERENIE NIEMIEC trwal minimum 3 lata, to mozesz sie starac o obywatelstwo niemieckie po 3 latach, ale musisz zdac test z wiedzy o Niemczech, ktory wcale nie jest niemozliwy do zdania, bo to zestaw pytan, ktorych od biedy mozna sie nauczyc na pamiec. Dodatkow musisz udowodnic komunikatywna znajomosc jezyka

Bez testow obywatelstwa nie dostaniesz

żyjąc z mężem w separacji tez nie dostaniesz :)

Jeszcze nie zyjemy w seperacji. Zanim do tego przystapie chce miec wszystkie papiery zeby potem nie bylo problemu. Najbardziej boje sie ze strace dziecko. Czy bez obywatelstwa mam jakies prawa?

Mam jeszcze pytanie czy jak jestem tutaj zameldowana wynajmuje wspolnie z mezem dom i mam socjalversicherungsausweis oznacza to ze mam tutaj staly pobyt?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A mieszkasz 5 pelnych lat w Niemczech? Jesli tak, to mozesz sie zwrocic do Ausländerbehörde o wystawienie "zaswiadczenia o prawie do pobytu stalego dla obywateli unijnych" (EU-Bescheinigung des Daueraufenthalts): to zaswiadczenie daje ci praktycznie takie same prawa jak obywatelstwo, oprocz prawa do glosowania i niemieckiego paszportu

Pogodniak napisał:
musisz zdac test z wiedzy o Niemczech, ktory wcale nie jest niemozliwy do zdania

Kiedyś bodajże Spiegel albo Stern go publikował (powinno być w internecie).
IMHO nic specjalnie trudnego.

W marcu bedzie 6 lat jak tutaj mieszkam. Odrazu bylam zameldowana tez. Co bedzie mi potrzebne i jak sie o to ubiegac?

Napisalem ci powyzej: idz do Ausländerbehörde i popros o wystawienie "EU-Bescheinigung des Daueraufenthalts" (zaswiadczenie stalego pobytu). Oni po 5 latach musza to wystawic, chyba ze jestes kryminalistka albo cos w tym stylu. Wez ze soba zaswiadczenie o zameldowaniu, ew. akt slubu z obywatelem niemieckim

A jak juz to zalatwie to nie beda mi robili problemow z dzieckiem? Bedzie przyznane mi? Strasznie sie tego boje.

Juz wiem mniej wiecej jak wygladaja te testy pytanie tylko czy bede te wszystkie pytania znala wczesciej jest ich 310 zebym mogla sie ich wyuczyc i czy bede mogla pisac w jezyku polskim czy tylko niemieckiem?

Tylko po niemiecku.

Musisz dzialac dwutorowo: najpierw wystapic o wydanie zaswiadczenia o prawie stalego pobytu, o ktorym pisalem wyzej. A rownolegle starac sie o obywatelstwo.

Co do praw do dziecka, nikt ci z gory nie udzieli odpowiedzi na 100%. Jak maz bedzie sie procesowal o dziecko, to co prawda matka ma zawsze lepsze karty, ale przed sadem nigdy do konca nie wiadomo. Tak czy inaczej ojciec bedzie mial i tak jakies tam prawa do widzenia dziecka i decydowania o jego losie. Dziecka na "wylaczna wlasnosc" nie dostaniesz

Nie chce ograniczac mezowi praw do dziecka jak dla mnie moze sie z mala widywac codziennie brac na weekendy ferie swieta itd. chce jednak aby mieszkala na stale u mnie. Boje sie ze bedzie walczyl i otrzyma prawa a ja bede widywala ja co drugi weekend to by mi serce peklo.

Witam, pozwolilam sobie dopisac sie do tego watku, poniewaz moja sytuacja jest podobna.
Oboje z mezem postanowilismy sie rozwiezc, niestety oboje nie mamy pojecia jak nasze rozstanie powinno wygladac. Niestety moja znajomosc niemieckiego nie pozwala mi na analize niemieckich paragrafow.
Obecnie jestem osoba bezrobotna. W Polsce pracowalam okolo 5 lat w branzy marketing/public relations. Tutaj jestem jedynie ‘Hausefrau’. Na pobyt w Niemczech zdecydowalam sie z powodu meza. 5 lat temu byl jeszcze zolnierzem niemieckiej marynarki wojennej i nie wyobrazal sobie zycia w Polsce.
Nie mam tu zawodu, jestem w trakcie robienia Certyfikatu B1 i nie moge obecniej pracowac – 3 miesiace temu mialam operacje kolana i jestem w trakcie rehabilitacji.
Moj maz, jest bylym wojskowym, ostatnie dwa lata poswiecil studiom, obecnie szuka pracy. Do wrzesnia 2013 roku, bedzie na utrzymaniu wojska.
On jest Niemcem, ja jestem Polka. W niemczech zameldowana jestem od 2008 roku. W zwiazku malzenskim jestesmy od 15 maja 2009. Mamy trzyletnia coreczke. Nie mam dokumentow niemieckich, do tej pory nie uwazalam tego za istotne.
Mam nadzieje, ze opis mojej sytuacji wystarzy Panstwu do odpowiedzi mi na pare pytan i zasugerowania pewnych rozwiazan....
1. Czy lepiej jest zdecydowac sie na rozwod z roczna separacja czy bez niej?
2. Jak moge oplacic prawnika? Czy powinnam juz go szukac?
3. Mieszkanie. Nie wiem gdzie moge zwrocic sie o pomoc. Jakiego mieszkania powinnam szukac? Kiedy powinnam go szukac. Czy bede mogla liczyc na jakas pomoc socjalna? Co z umeblowaniem i wyposazeniem. Dodam,ze obecnie mieszkamy w domu meza, ktory kupil na spolke ze swoim bratem. Kazdy ma swoja polowe. Nie wiem czy powinnismy dzielic sie juz meblami?
4. Zakladam, ze moja coreczka zostanie ze mna. Czy jakas instytucja bedzie nam pomagala w utrzymaniu? Nie wiem od kiedy bede mogla pracowac i jaka prace znajde. Do tej pory, w Niemczech( przed operacja) pracowalam jako pomoc domowa na 400 Basis.
5. Czy obywatelstwo niemieckie lub paszport niemiecki odgrywa jakas role podczas rozwodu i przyznaniu prawa do opieki nad dzieckiem?
Bardzo prosze o odpowiedzi i rady jakie kroki powinnam poczynic.
Z gory bardzo dziekuje.

Powrót