mój pomysł ktoś sprzedaje za 30 zł

• Autor wątku Autor wątku kanion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kanion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
jestem autorem strony http://www.rkubica.net

mój kumpel otwera podobną stornę i zlecił innemu gościowi zorbienie identycznego systemu newsów jak mój

dał za niego 70 zł

tamten gość wykorzystuje mój pomysł i sprzedaje to za 30 zł czy legalnie to zrobił?

chodzi konkretnie o system newsów do php fusion

dodam jeszcze zę po tym jak to skopiował a ja to zauważyłem i mu powiedziałem pare słów miałem włamania hakera na strone skasował prawie wszystko naszczęscie miałem kopie

Same pomysły nie są chronione prawem autorskim, tylko sposób ich wyrażenia.

Czyn nieuczciwej konkurencji to mógłby być, gdyby była to działalność gospodarcza.

Nie mam pojęcia czym jest "system newsów do php fusion" ale z tego, co zostało napisane, wnioskuję, że to raczej pomysł a nie utwór.

nie podlega ochronie, trzeba go urzeczywistnić... a nie mieć tylko w myślach

Coś tu nie tak. Jestem Technikiem Informatykiem i z tego co tutaj czytam to skrypt oznaczony nazwą System Newsów do php-Fusion jest pomysłem kaniona, który już został urzeczywistniony przez osobę która mu go napisała. Do złamania prawa doszło by wtedy gdyby skrypt napisany przez jak to powiedziałeś "gościa2" został skopiowany od osoby która sporządziła skrypt dla ciebie. Nie jest to możliwe bez zgody osoby przechowującej skrypt, bo bez dostępu do serwera lub nie przeparsowanej wersji skryptu nie skopiujesz jego źródeł.

ale ja już miałem zrobioną swoją wersje i była wrzucaona na rkubica.net gdy tamten zaczał pisać swoją

Niestety ale w tym pomyśle ja nie widzę nic odkrywczego. To zwykły system newsów, pomysł wykorzystać może każdy. Jeszcze raz powtarzam że do złamania prawa doszłoby tylko i wyłącznie gdyby "gość2" ukradł Ci skrypt. Istnieją tysiące takich systemów i każdy jest podobny do innego.

należny przy tym mieć na uwadze kochany bios i kawał histori. Działa identycznie ma te same funkcje ale napisany został inaczej. Technik powinien to wiedzieć :)

Powrót