Mój problem z PRESCO

• Autor wątku Autor wątku layar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
layar napisał:
W jednym sąd odrzucił wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty (nie otrzymałam nakazu więc nie było się czemu sprzeciwiać)
jakie jest uzasadnienie tego postanowienia?

No ok. Ale na pozew i nakaz zapłaty nie muszę odpowiadać?
Już odpowiedziałaś. Ale nie czytasz pism. To co dostałaś, to odrzucenie wniosku o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu, ponieważ nie otrzymałaś nakazu, to termin ten nie zaczął biec, a co za tym idzie - co tu przywracać? Biegnie od momentu otrzymania nakazu, czyli od teraz.

Ale sprzeciw już złożyłaś - skutecznie, więc sąd przekazał sprawę do Rejonowego, a komornik umorzył postępowanie egzekucyjne.

Na razie wszystko jest okay. Czekamy na Sąd Rejonowy. Przedawnienie podnosimy dopiero tam.

layar napisał:
Dobry wieczór,
Mój problem z PRESCO ma niestety ciąg dalszy..
07.03.2017 dostałam od komornika dokumenty - nakaz zapłaty, postanowienie sądu, wezwanie do zapłaty, zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i żądanie udzielenia wyjaśnień odnośnie majątku.
Odwołałam się do sądu w Lublinie. Złożyłam sprzeciw od nakazu zapłaty, wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu, zażalenie na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności.
Dziś dostałam odpowiedź. Sąd postanowił "uchylić postanowienie referendarza sądowego o nadaniu klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty w całości".
Czyli jak mam to rozumieć? To koniec sprawy?
Mam z tym pismem iść do komornika?
Bardzo proszę, niech mi to ktoś przetłumaczy z prawniczego na nasze ;)

Sprzeciw od nakazu zapłaty okazał się skuteczny. " ... nietrafne było uznanie jako skuteczne doręczenia nakazu zapłaty. Tym samym nie otworzył się dla pozwanego termin do wniesienia sprzeciwu od wydanego nakazu zapłaty. Z powyższych powodów wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu jako przedwczesny - niedopuszczalny podlegał odrzuceniu na podst. art. 171 w zw. z art. 168 k.p.c"

I właśnie nie wiem czy jak teraz skutecznie został dostarczony nakaz czy nie powinnam się sprzeciwić? Dług jest przedawniony.

Czytam, ale nie do końca rozumiem ;) I zupełnie nie znam się na tych wszystkich procedurach.
Dlatego proszę o pomoc :)

Na razie pozostaje czekać - być może i do świętego nigdy, bo Presco stchórzy i wycofa pozew.

layar napisał:
Czytam, ale nie do końca rozumiem ;) I zupełnie nie znam się na tych wszystkich procedurach.
Dlatego proszę o pomoc :)
Skoro nie rozumiesz, to czytaj co tu piszemy - sprzeciw przyjęty, nakaz uchylony, sprawa przekazana do SR. Egzekucja umorzona - bez skutecznego wniesienia sprzeciwu nie byłoby jej umorzenia. Co dalej - nie bedę się powtarzał.
Syphar napisał:
Na razie pozostaje czekać - być może i do świętego nigdy, bo Presco stchórzy i wycofa pozew.
Presco nic nie stchórzy ani nie wycofa, ponieważ Presco już nie ma. Wykupione przez Kruka blisko rok temu. Sądzę że Prokura nawet tego nie ogarnie i sąd postępowanie umorzy.

Czekam zatem.
Bardzo dziękuję za rady. I za cierpliwość :)

Powrót