K
Kasia Nie
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, jest wiele wątków na temat wyrejestrowania samochodu sprowadzonego z Niemiec. Ale moja sytuacja jest zdecydowanie inna. Razem z narzeczonym byliśmy zameldowani w Niemczech od marca 2013 i tam pracowaliśmy. Od lutego 2014 roku mój zakupił auto od Niemca. Wszystko zgodnie z prawem, z zapłaconym podatkiem itp. Użytkowaliśmy go w Niemczech do końca lipca 2014. Wymeldowaliśmy się z Niemiec z końcem lipca i na początku sierpnia zjechaliśmy tym samochodem na normalnych niemieckich tablicach do Polski. Teraz bierzemy się za sprawy rejestrowania tego samochodu w Polsce i wcale to nie jest takie łatwe jak nam się wydawało. A mianowicie czy potrzebujemy jechać do Niemiec i go tam wyrejestrowywać? Czy możemy to załatwić przez nasz urząd komunikacji? Bo Pani z urzędu komunikacji twierdzi, że jeśli tutaj go zarejestrujemy do Niemiec idzie taka informacja, że w Polsce jest zarejestrowany tylko Pani nie wie jak niemcy na to patrzą. Dzwoniliśmy do konsulatu niemieckiego w Krakowie i powiedzieli nam, że konsulat robie wyrejestrowanie samochodu ale my pod Kraków nie podlegamy tylko pod Warszawę. Dzwonimy do Warszawy a tam tego nie robią... I moje pytanie brzmi czy jak samochód był w Niemczech na niego to czy musi tam jechać i wyrejestrowywać czy faktycznie można to załatwić przez jakiś urząd w Polsce.