mój wyrok i pytania - wątpliwości

• Autor wątku Autor wątku a.stefan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a.stefan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam.
dnia 7.01.2005 r. dostałem wyrok z art. 270 par. 1 kk:
1. dostałem 3 miesiące pozbawienia wolności
2. w zawieszeniu na okres próby wynoszącej 3 lata
3. dostałem grzywną, którą zapłaciłem
4. dostałem dozór kuratora, spod którego zostałem potem zwolniony za wzorowe wykonywanie obowiązków

i teraz moje pytanie brzmi (pewnie jak wielu tutaj):
1. kiedy mogę się ubiegać o zaświadczenie o niekaralności (planuję wybrać się na program Work&Travel do USA i jest potrzebne do wizy)?
2. czy mogę wystąpić o to zaświadczenie już 8.01.2008?
3. słyszałem coś o dodatkowych 6 miesiącach, które trzeba jeszcze odczekać po okresie próby. czy to prawda i o co z tym chodzi?
4. jeżeli jeszcze będzie te 6 miesięcy to czy mogę się ubiegać o skrócenie tego okresu? pisać jakieś pisma, podania, itp? (na podobnej zasadzie zostałem zwolniony z dozoru kuratora - napisałem podanie)

z góry dziękuję za wszelką pomoc
a.s.

1.Zaświadczenie z Krajowego Rejestru Karnego, bez tego skazania będzie mógł Pan uzyskać najwcześniej w lipcu 2008 roku;
2.Może Pan ale zaświadczenie będzie zawierało adnotacje o tym wyroku;
3.Reguluje to art. 76 § 1 k.k. - Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby;
4.Sąd nie może skrócić tego okresu.

ok, dziękuje za pomoc.
a jak jest dokładnie z tym zatarciem? czy to jest jakiś system komputerowy, który tym kieruje i czy od razu 8 lipca 2008 roku jak wezmę zaświadczenie to będę niekarany? czy to jest cała maszyna biurokracyjna i ktoś może zapomnieć mnie wymazać?
kiedy najbezpieczniej udać się po zaświadcznie o niekaralności w przypadku gdy 7.07.2008 skazanie ulegnie zatarciu?

pozdrawiam
a.s.

Informacja o skazaniu zostanie usunięta automatycznie po upływie 6 miesięcy od dnia zakończenia okresu próby.

Zaświadczenie o niekaralności może Pan uzyskać już na następny dzień po zakończeniu tego okresu tj. po 9.07.2008r.

ok, dziekuje za pomoc.

a.s.

witam, naszły mnie jeszcze 2 pytania związane z moją sprawą:
1. czy wyrok w zawieszeniu może mi przeszkodzić w otrzymaniu paszporu, a właściwie to w przedłużeniu starego?
2. czy po zatarciu skazania we wszystkich formularzach i dokumentach będę mógł pisać (bądź zaznaczać okienko) że nigdy nie byłem karany? czy to będzie zgodne z prawem?

pozdrawiam
a.s.

1. Nie ale przed wyjazdem za granicę proszę poinformować kuratora o wyjeździe i ustalić sposób kontaktów
2. Tak

dziękuję :-) kuratora nie mam już od ponad roku, więc nie ma problemu.
pozdrawiam

a.s.

Zwolnienie od dozoru kuratorskiego nie oznacza,że dalszy przebieg okresu próby nie podlega żadnej kontroli - Sąd może zlecic przeprowadzenie wywiadu środowiskowego (tak jak przy dozorze uproszczonym), dlatego warto mimo wszystko poinformowac kuratora o zamiarze wyjazdu za granicę.

z dozoru kuratora zostalem zwolniony sądowo, od tej pory byłem 2 razy za granicą, za każdym razem na ponad 2 miesiące. poza tym jeszcze kiedy miałem spotkania u kuratora to wiedział o tym, że jeżdżę za granicę.

pozdrawiam
a.s.

Powrót