Moja sytuacja w niemczech.

• Autor wątku Autor wątku Ania-P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania-P

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich.

Od pewnego czasu zastanawia mnie moja sytuacja w Niemczech. Otóż, mieszkam z narzeczonym już od półtora roku (on ma obywatelstwo, jestem zameldowana u niego). Niedługo planujemy ślub. Mam odnośnie tego kilka pytań:
1. Czy po ślubie należy mi się obywatelstwo od razu czy muszę spełnić jakieś warunki dodatkowo.
2. Jak z socjalem (póki co dorabiam sobie na czarno, ale też nas ciekawi to zagadnienie)
3. Jakie warunki bym musiała spełnić aby zakwalifikować się na ten socjal?

Nasza sytuacja wygląda tak, że chłopak pracuje, ja sobie dorabiam. Ale mimo to, nasza sytuacja finansowa jest dość naciągana i ledwo udaje nam się wyrobić z wszystkimi opłatami (niestety ja zarabiam bardzo malutko). Bardzo słabo znam niemiecki, uczę się w domu, ale doszliśmy do wniosku, że przydał by mi się jakiś kurs. Podobno są takie darmowe, ale nie bardzo się orientujemy.

Czy może mi ktoś podpowiedzieć co powinnam zrobić? Jakie będą mi przysługiwać prawa po ślubie? I co już w tej chwili mogę zrobić, aby polepszyć naszą sytuację.

moderacja
Socjal jeżeli twój mąż będzie szedł na socjal to ty będziesz uwzględniana do obliczenia waszych zarobków,i wyliczenia jakiej kwoty będzie dostawał czy dodatku do mieszkania.
A Ty jednak musisz przeparacować chociaż rok czy półtora legalnie żeby coś ci się należało
socjal czy macieżynskie bo bez składek nikt ci nic raczej nieda.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tydryt, po co piszesz bzdury, skoro nie masz pojecia o przepisach.:rolleyes:

O obywatelstwa po slubie z obywatelem niemieckim mozna wystapic dopiero TRZY LATA po slubie, z chwila slubu przysluguje jedynie prawo stalego pobytu.

Z socjalem moze byc klopot, jesli chlopak ma podwojne polsko-niemieckie obywatelstwa, bo wtedy moga (choc nie musza) odeslac was do polski, jesli on nie jest w stanie zapewnic wam bytu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pogodniak napisał:
Tydryt, po co piszesz bzdury, skoro nie masz pojecia o przepisach.:rolleyes:

O obywatelstwa po slubie z obywatelem niemieckim mozna wystapic dopiero TRZY LATA po slubie, z chwila slubu przysluguje jedynie prawo stalego pobytu.

Z socjalem moze byc klopot, jesli chlopak ma podwojne polsko-niemieckie obywatelstwa, bo wtedy moga (choc nie musza) odeslac was do polski, jesli on nie jest w stanie zapewnic wam bytu

To przepraszam ale znajomy w irlandii chajtnoł się 2 lata temu i po 2miesiącach przyleciał do polski z irlandzkim paszportem myślałem że jest tak samo.

tydryt1985
To przepraszam ale znajomy w irlandii chajtnoł się 2 lata temu i po 2miesiącach przyleciał do polski z irlandzkim paszportem myślałem że jest tak samo.
Nie za szybko na paszport ?????????

Powrót