moja własna ziemia, ale leżąca w parku krajobrazowym

• Autor wątku Autor wątku big_bart89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

big_bart89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam! mam takie pytanie dotyczące prawa do sprzedaży ziemi, ale z możliwością postawienia domu na niej. chodzi mi dokładniej, o to że jeżeli posiadam własną ziemie (0,5 ha) w górach (beskidzie) już od wielu lat, po moich dziadkach, a kilka lat temu postanowiono że to teren parku krajobrazowego i nie można się na nim budować to jakim to jest prawem? ziemia należy do mnie, a park krajobrazowy (czyli państwo) nie zapłaciło mi za nią. więc trochę tego nie rozumie( :?: :?: :?: ). czy jest możliwość ubiegania się o to by park krajobrazowy zapłacił mi za tą ziemie, lub czy mogę się jakoś ubiegać o to, by ta działka była na sprzedać i miała status budowlanej, by postawić na niej dom? bardzo proszę o odpowiedź. z góry dziękuje :)

Nie jest to temat dla prawa gospodarczego.

[cytat="big_bart89":11p08qpr] ziemia należy do mnie, a park krajobrazowy (czyli państwo) nie zapłaciło mi za nią. więc trochę tego nie rozumie( :?: :?: :?: ). czy jest możliwość ubiegania się o to by park krajobrazowy zapłacił mi za tą ziemie, lub czy mogę się jakoś ubiegać o to, by ta działka była na sprzedać i miała status budowlanej, by postawić na niej dom? bardzo proszę o odpowiedź. z góry dziękuje :)[/cytat:11p08qpr]
Do tego, by działka stała się budowlaną, potrzeba zmiany planu zagospodarowania przestrzennego. Nie państwo i nie park krajobrazowy ma za to zapłacić, a o ewentualne odszkodowanie należy zwrócić się do gminy.
Proszę poczytać podaną niżej ustawę, a w szczególności art. 36:

ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

Powrót