moje prawa w sądzie

• Autor wątku Autor wątku oczy8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oczy8

Użytkownik
Odpowiedzi
215
Jestem stroną w sprawie o zasiedzenie.Sędzia zobowiązał adwokata wnioskodawczyni o dostarczenie w ciągu 21 dni dokumentów.Następna sprawa w grudniu Czy ja jako strona dostanę ksera tych dokumentów?Czy sąd ma taki obowiązek mi je dostarczyć ? Czy dopiero na sprawie będą mi przedstawione? Jeszcze jedno pytanie: kiedy najlepiej złożyć wniosek do sędziego o protokół z rozprawy? na początku rozprawy czy nie ma to znaczenia?

Dostaniesz również. Jeżeli wpłyną późno to być może dopiero na rozprawie (jeżeli sąd nie zdąży wysłać).

Ale...

Masz również w każdej chwili prawo wglądu w kompletne akta sądowe sprawy (są tam wszystkie pisma, wnioski, zarządzenia sądu itd) - idziesz do sekretariatu i prosisz o wgląd w akta jako strona. Dadzą Ci całość do przeczytania w sekretariacie wydziału. Jeżeli nic nie dostaniesz pocztą to kilka dni przed rozprawą przejdź się po prostu do sądu i przeczytaj na miejscu.

Ostatnia edycja:
dziękuję za odpowiedż. Z tym "przejściem się" do sądu to nie taka prasta sprawa bo mieszkam 350 km od Sądu... stąd moje pytanie.Szkoda ,że przepisy nie stanowią i nie są egzekwowane jednoznacznie w takich sytuacjach jakie prawa i obowiązki ma kazda ze stron.

Akurat prawo w postaci kodeksów postępowania stanowi prawa i obowiazki stron oraz śądu.

dziękuję za odpowiedzi. Co mam na mysli? ano to ,że dopiero teraz gdy sama jestem uczestnikiem postepowania wiem dlaczego tyle ludzi skarży sie na sądownictwo. Sprawy są przeciągane, sedzia sprawia wrażenie jakby na rozprawie był " za karę". Każe protokulantce zapisywać tylko to co on uzna za słuszne,Przyjezdzamy na sprawę ponad 300 km po to aby usłyszeń ,że sprawa będzie odroczona i to nie raz się zdażyło, choć dzień wcześniej dzwoniłam i się dowiadywałam czy sprawa się odbędzie.Człowiek zamiast skupić się na sprawie skupić się musi na tym aby sędzia wraz z adwokatem strony przeciwnej ( bo to koledzy z jednego sądu) nie wywinęli znowu jakiego numeru....ach nie chce mi się drązyc tematu i zawrać Wam głowy. Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz.

Ostatnia edycja:
Jestem stroną w sprawie o zasiedzenie.Co mogę zrobić gdy Sędzia nie będzie chciał przyjąć mojego wniosku? Mam napisaną treść wniosku którą chcę w całości przeczytać na sprawie i wnieść to wszystko do protokołu. Jak przejrzałam protokoły z poprzednich spraw to się zdziwiłam.....nawet 1/3 z tego co powiedziałam nie jest ujęte w protokołach z rozpraw.Sędzia jest bardzo stronniczy i wolę wiedzieć co mi wolno. Na sędziego jak na razie skarg nie składam bo mam nadzieje że w końcu po 2.5 roku bedzie to ostatnia sprawa. Czy mogę taki wniosek również złożyć w sekretariacie w sądzie skoro chcę aby wszystko w końcu było w protokołach?

Powrót