Moment nabycia prawa do działki ROD po zmarłym

• Autor wątku Autor wątku Klekle123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Klekle123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Chciałbym zapytać kiedy następuje moment nabycia prawa do działki ROD po zmarłym. Ja i mój brat mieliśmy prawo ubiegać się o działkę po zmarłym Tacie. Umowę mógł podpisać jeden z nas, więc złożyłem do ROD prośbę o przyznanie prawa do działki i w kwietniu została podjęta uchwała przez zarząd, że prawo do działki może zostać mi przyznane. W maju została podpisana umowa z ROD. Chciałbym zapytać kiedy według prawa podatkowego nastąpiło nabycie prawa do działki? Z momentem śmierci, z momentem podjęcia uchwały przez zarząd czy z momentem podpisania umowy z ROD? Pytam ponieważ w sytuacji gdybym chciał zbyć działkę przed upływem pół roku licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie to do zapłaty byłby podatek dochodowy, lecz mam wątpliwości od kiedy w tej sytuacji liczyć moment nabycia. Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Wg mnie do zbycia PRAWA, w przeciwieństwie do zbycia RZECZY - nie ma terminu 6 miesięcy (art. 10 UPDoF) - podlega opodatkowaniu bezterminowo.
6 miesięcy możesz zastosować do zbycia rzeczy (altany, nasadzeń itp.)
Data nabycia - to data zgonu spadkodawcy.

Dzięki za odpowiedź. Z tego co wyczytałem przenosząc prawo do działki ROD wynagrodzenie dotyczy rzeczy na niej się znajdujących czyli altany, nasadzeń itp., a nie samego prawa do działki. Artykuł, w którym znalazłem taką informację:
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wkleiłbym linki do najnowszych artykułów z podanymi orzeczeniami (ale nie można). Wynika z nich, że przenosząc prawo do działki ROD zbywa się rzeczy na niej się znajdujące i tego dotyczy podatek.

Powrót