Monit płatności

• Autor wątku Autor wątku cayenne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cayenne

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Spłacam w PKO BP kredyt studencki. Do tej pory wszystkie raty spłacałam w terminie (termin mam do 1 każdego m-ca). W tym m-cu całkiem wypadło mi to z głowy i zapłaciłam 2.12 o 7 rano, czyli powinny tego samego dnia dojść do banku.

Dziś dostałam pismo z dnia 1.12, że zalegam ze spłatą i mam wpłacić:
- zaległą ratę (co też uczyniłam dokładnie tydzień temu)
- 0,03 zł odsetek
- 30 zł za monit.

To nie pierwsza jazda z tym bankiem.
Czy mają prawo wysyłać monit w dniu, kiedy mija termin spłaty? Nie chodzi o tą kasę, ale o zasadę. Dla 3 groszy wysyłają monit za 30 zł!

Pomyśleć, że latem proponowali mi dodatkowe kredyty na preferencyjnych warunkach dla wzorowego klienta spłacającego kredyt w terminie (podobno miałam nawet jakąś nadpłatę), a teraz ścigają za 3 grosze...

Jeśli termin płatności raty mija 1 dnia miesiąca (o 23:59:59), to wysłanie w tym dniu monitu jest przedwczesne, ponieważ w dacie jego sporządzania jeszcze nie istniała przeterminowana zaległość

Mam identyczną sytuację. Równiez miałem zapłacić 1.12.11r kolejną ratę i przez moje niedopatrzenie zrobiłem to dzień później z samego rana i w tym też dniu pieniądze zostały zaksięgowane na koncie. Wczoraj tj 14.12.11r dostałem monit, że nie wpłynęła należnść i musze ją uregulować plus 30 zł. Ponadto w dniu 01.07.2011r dostałem zawiadomienie o zmianie oprocentowania zgodnie z którym powinienem wpłacić kwotę 316,98zł co też uczyniłem nastepnego dnia z samego rana. Na wspomnianym monicie nie wiedzieć czemu żądają kwoty 317,71 plus 30 zł za powiadomienie. Moim zdaniem paranoja, czy ktoś mógłby sie do tego ustosunkowac? Pozdrawiam

Powrót