Monitoring balkonu

• Autor wątku Autor wątku rvn101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rvn101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie bo wredni sąsiedzi straszą mnie policją:) Mam kamere zamontowoną na balkonie w bloku na mojej części prywatnej jest ona skierowana na część balkonu i ulice gdzie są parkowane samochody i chodzą ludzie. Zamontowalem kamere bo jakiś typ porysowal mi samochód. Czy taki monitoring jest bezprawny i mam obawiać się nalotu policji? Oczywiście nie udostępniam nagrań..

przestrzeń publiczną możesz sobie filmować do woli.

Policją to akurat straszyć nie powinni, bo to oznacza, że nie rozumieją przepisów. Jeśli stale nagrywasz przestrzeń publiczną to miejsce montażu kamery ma niewielkie znaczenie. Problemem może być to, że stajesz się administratorem danych, a sam monitoring powinien być oznaczony. Należy też wdrożyć procedury ograniczonego czasu przechowywania i kasowania danych, ochrona dostępu do nich oraz należy wskazać sposób kontaktu z administratorem danych dla osób, które nie życzą sobie być rejestrowane w ten sposób. Rozpatrzenie konkretnego przypadku bez dokładniejszych danych jest niemożliwe.

Polecam też zapoznać się z jedną najświeższych decyzji PUODO w tej kwestii: https://www.rp.pl/dane-osobowe/art4...dow-i-droge-prezes-uodo-to-niezgodne-z-prawem

Powrót