Monitoring miejski - mandat

• Autor wątku Autor wątku pitero100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pitero100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
może ktoś się orientuje jak wygląda procedura wystawienia, namierzenia, poinformowania i dostarczenia mandatu osobie, która dokonała wykroczenia drogowego pod okiem kamery miejskiej.
Mój przypadek: wjechałem pod zakaz w mieście, po 3 miesiącach podjeżdża dzielnicowy kilkukrotnie pod mój dom (weekend), aż mnie zastał z informacją że musi mi wystawić mandat. Przekazuje - że tego i tego dnia była taka sytuacja i musi mi wystawić mandat. Na moje pytanie czy okaże mi jakieś zdjęcie z tego zajścia lub film, to odpowiedział że albo przyjmuję mandat albo odmowa i sprawa do sądu i tam będę miał wgląd w sytuację. Dodam że pod dom wjechał radiowóz na sygnałach świetlnych. Myślę że to jakoś inaczej powinno się odbyć wręczenie tego mandatu np pocztą a nie najeżdżać mnie niedzielę..

Ale co cię obchodzą wew. procedury? Sprawa jest jasna, mandat lub sąd. Ty wybierasz.

To rozumiem, chodzi mi że nie pokazali mi żadnego zdjęcia, tylko wybór albo mandat albo odmowa. Nie powinno być to wysłane pocztą a nie nachodzenie w domu, stąd moje pytanie jakie są procedury.

nie pytał tylko wskazał komu si e należy, a tak naprawdę było inaczej

To mówisz że nie przyjmujesz. Policja najpierw powinna ustalić kierowcę i wysłać pytanie czy i komu powierzyłeś pojazd w tym czasie. Wizyta policji osobiście to powinna być w sytuacji gdy nie ma innej możliwości i jest to niezbędne.

Jako właściciel pojazdu powinieneś zostać wezwany i poproszony o wskazanie kierującego pojazdem. Gdybyś odmówił wskazania - ukarany zostałbyś Ty. W tej sytuacji powinieneś odmówić przyjęcia mandatu - wtedy zostaniesz wezwany i sytuacja potoczy się tak, jak napisałem wyżej. Ogólnie wszystko zależy od jednostki: po przybyciu na przesłuchanie możesz dostać mandat jeszcze na miejscu - o ile go przyjmiesz (choć tak nie powinno się robić, ale niektóre jednostki to praktykują), lub (po odmowie przyjęcia) policjant skieruje wniosek o ukaranie do sądu.

Powrót