Monitoring przestrzeni wokół domu a RODO

• Autor wątku Autor wątku andrzejsa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzejsa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Przeglądałem forum, ale większość podobnych wątków dotyczy osób, którym nie podobają się kamery w ich sąsiedztwie. W tym przypadku sprawa jest odwrotna.

W moim domu prowadzony jest generalny remont i chciałbym się zabezpieczyć systemem monitoringu. Niestety jest to stare budownictwo i ściana domu przylega bezpośrednio do chodnika (jedna ściana nie jest oddzielona siatką) - przechadzając się chodnikiem można by wspiąć się lekko na elewacje i zajrzeć do domu przez okno.

Monitoring miałby obejmować chodnik przy tej ścianie, a więc i ludzi, którzy przechodzą obok domu po chodniku. Miałby to zabezpieczyć mnie przed ewentualną dewastacją - okolica nie jest najlepsza.

Czy założenie takiego monitoringu jest legalne? Jak należy oznaczyć dom - czy wystarczy tabliczka "Teren monitorowany", czy trzeba także przekazać informacje o tym, kto nagrywa obraz? Jak sprawa wygląda w przypadku atrap kamer?

Dziękuję za pomoc!

Nie ma żadnych przepisów prawnych regulujących zasady stosowania monitoringu, zatem nie ma żadnych wymagań w tym względzie. Jedynie na co warto zwrócić uwagę to nieruchomości sąsiednie mogące się znaleźć w polu widzenia kamery, przeczytaj wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z 30.10.2019 r., V ACa 440/19

LeszsekS napisał:
Nie ma żadnych przepisów prawnych regulujących zasady stosowania monitoringu,

Hmmm ... Naprawdę? A ja znam regulacje prawne dotyczące monitorowania zakładów karnych. Użyłeś jakiegoś skrótu myślowego?

Hm... Nie zauważyłem aby Pytający pisał o więzieniu, być może, w związku z pandemią wyczytałeś to między wierszami.:help:

To nie jest dyskusja ogólna a odpowiedź na konkretne pytanie.

LeszsekS napisał:
Hm... Nie zauważyłem aby Pytający pisał o więzieniu, być może, w związku z pandemią wyczytałeś to między wierszami.:help:

Wyczytałem, że "nie ma przepisów regulujących zasady stosowania monitoringu". Czyli użyłeś skrótu myślowego. Wystarczyło dodać: "w tej sytuacji".
Dziękuję za grzeczne objaśnienie mojej wątpliwości.

Po co, nie ma tutaj ogólnego pytania, a są opisane konkretne okoliczności. Trzyma się tutaj i teraz, nie uogólniaj bo to zaśmieca wątek.

PS.
Może tytuł tematu jest zbyt mało czytelny?

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Przeczytałem wskazane przez LeszsekS orzeczenie, żadna z kamer nie będzie obejmowała terenów sąsiadów, jedynie ogólnie dostępny chodnik oraz własną posesję. Nadal jednak mam wątpliwości co do kilku rzeczy opisanych w orzeczeniu, np.:

"Zgodnie z art. 23 k.c. dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, (...)"

oraz

"Jak trafnie wskazał Sąd Apelacyjny w Warszawie w wyroku z dnia 17 sierpnia 2016 r. VI ACa 839/15 Już samo utrwalenie wizerunku osoby bez jej zgody, jest już naruszeniem w płaszczyźnie art. 23 k.c. i 24 k.c. (...)"

Przejrzałem też wyrok z Sądu Apelacyjnego, w którym chodziło o objęcie cudzego domu monitoringiem. Wydaje mi się, że jeżeli kamery nie będą wycelowane w żadne inne budynki, to dobra osobiste podawane we wspomnianym art. 23 k.c. nie są naruszane.

Czy moje rozumowanie jest prawidłowe?

Powrót