Monitoring u sąsiada.

• Autor wątku Autor wątku Mikserski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mikserski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.

Moja sąsiadka założyła kamerę, która jest skierowana na moją posesję. Zrobiła to po to, żeby widzieć co się u mnie dzieje na podwórku i prawdo podobnie jest też skierowana na moje okna. Ta kamera jest nieoznakowana była u niej straż miejska, ale powiedzieli, że wszystko jest w porządku.

Czy na pewno jest wszystko w porządku? Czy kamera może być skierowana na moją posesję?

Jedyna rada to załóż swoje kamery i skieruj na nią. Nic nie wskurasz dopóki te nagrania nie będą rozpowszechniane bez Twojej zgody.

Mikserski napisał:
Dzień dobry.

Moja sąsiadka założyła kamerę, która jest skierowana na moją posesję. Zrobiła to po to, żeby widzieć co się u mnie dzieje na podwórku i prawdo podobnie jest też skierowana na moje okna. Ta kamera jest nieoznakowana była u niej straż miejska, ale powiedzieli, że wszystko jest w porządku.

Czy na pewno jest wszystko w porządku? Czy kamera może być skierowana na moją posesję?
Kamera skierowana może być gdzie chce, ważne aby nie naruszała niczyjej prywatności. Więc ufając panom ze straży najprawdopodobniej kamera nie monitoruje cudzej posesji, albo zwyczajnie nie działa.
Pomimo to, że każdy może sobie kamerę zamontować, to nie może naruszać niczyjej prywatności i np; podglądać sąsiadów na ich posesji.
art 23 Kodeksu cywilnego
Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.

Ostatnia edycja:
Powrót