Monitoring w domu mimo braku zgody jednego z mieszkańców

• Autor wątku Autor wątku Anatompuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anatompuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Czy mój ojciec ma prawo nagrywać w domu, w którym mieszkam razem z nim obraz z kuchni i części korytarza za pomocą kamery, jeśli wyraźnie mu powiedziałem że nie wyrażam zgody na bycie nagrywanym? Jeśli to ma znaczenie mam 20 lat i obecnie jestem studentem. Posiada on również zainstalowany w korytarzu czujnik ruchu i czujnik otwierania drzwi wejściowych, więc może monitorować w sporym stopniu co robię w domu i kiedy wchodzę i wychodzę gdy go nie ma. Mówi, że to w celu ochrony bezpieczeństwa domu, jednak często wykorzystuje to do kontrolowania mnie, na przykład tego kiedy wstaję i kiedy wychodzę z domu. Powiedziałem mu, że nie wyrażam zgody na jakiekolwiek monitorowanie mnie, a on mówi żebym w takim razie się przeprowadził, ja jednak jako że studiuję dziennie nie mam na to niestety możliwości finansowych.

Jak rozumiem mieszkanie jest własnością ojca. Pani jako osoba dorosła nie jest już pod obowiązkiem ochrony ze strony ojca, więc i nie musi z nim mieszkać. Jego dom, jego zasady, może nagrywać co chce i kiedy chce o ile nie narusza to kwestii intymnej/prywatnej osób trzecich.

Powrót