> Panie "LeszsekS": Ja jestem w błędzie, proszę o doprecyzowanie w jakim ?
Owszem na sam monitoring bez gromadzenia danych zgoda nie jest wymagana, a w przypadku zbierania i utrwalania (czyli nagrywania) usługodawców i kontrahentów ? I to jest podstawowa kwestia tego zagadnienia.
Firmy i osoby prywatne mogą prowadzić monitoring na podstawie tzw. uzasadnionego interesu. Ale żeby taki monitoring był zgodny z prawem, podmiot, który z niego korzysta, musi realizować obowiązki i ograniczenia wynikające m.in. z RODO.
Źródło przywłaszczonej wypowiedzi. mod
Wg ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
Art.7. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
2)przetwarzaniu danych – rozumie się przez to jakiekolwiek operacje wykonywane na danych osobowych, takie jak zbieranie, utrwalanie, przechowywanie, opracowywanie, zmienianie, udostępnianie i usuwanie, a zwłaszcza te, które wykonuje się w systemach informatycznych;
uchylony akt prawny. mod
Zatem: UTRWALANIE czy ZBIERANIE danych TO ich PRZETWARZANIE.
Wg ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679
z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) > Artykuł 4> pkt 14: wizerunek stanowi daną osobową.
Ponadto:
Prawo do wizerunku podlega ochronie na gruncie ustawy z dn. 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wizerunek jest daną osobową, która w zależności od stanu faktycznego będzie stanowiła informację o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej, szczególnie w połączeniu z imieniem i nazwiskiem.
Źródło przywłaszczonej wypowiedzi. mod
Zatem: wynika z powyższego, że WIZERUNEK TO DANA OSOBOWA chroniona prawem.
UoODO, Art.23.1. Przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy:
1)osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych;
2)jest to niezbędne dla zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku wynikającego z przepisu prawa;
3)jest to konieczne do realizacji umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest jej stroną lub gdy jest to niezbędne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą
Art.24.1. W przypadku zbierania danych osobowych od osoby, której one dotyczą, administrator danych jest obowiązany poinformować tę osobę o:
1)adresie swojej siedziby i pełnej nazwie, a w przypadku gdy administratorem danych jest osoba fizyczna – o miejscu swojego zamieszkania oraz imieniu i nazwisku;
2)celu zbierania danych, a w szczególności o znanych mu w czasie udzielania informacji lub przewidywanych odbiorcach lub kategoriach odbiorców danych
Tyle w kwestii wyciągu najważniejszych treści z przepisów dotyczących wątku.
Oczekiwałam na forum minimum kompetentnej i rzeczowej odpowiedzi, ale widzę, że ciężko tu o podstawową wiedzę a tym bardziej merytoryczną odpowiedź popartą przepisami.
Niestety rzadko można tu dostać rzeczową odpowiedź w przypadku trudniejszych zagadnień. Ja nie uzyskałam tu odpowiedzi na zadane pytanie.
>Tortellini : brak znajomości tematu i zrozumienia.