monografie i materiały

• Autor wątku Autor wątku ankanka69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ankanka69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
czy mam prawo wykorzystać do artykułu prasowego monografie naukowe i materiały które otrzymałam podczas konferencji naukowej? i komu przysługuja prawa autorskie osobiste i majątkowe? prosze o pomoc :)

ale nie cytuję tylko "opieram się" na tych materiałach

To nie zmienia faktu, że prawo cytatu dotyczy również "opierania się na materiałach".

Niezależnie od tego czy cytujesz czy zmieniasz treści omawianych materiałów zgodnie z twoją wiedzą, stylem pisania wskazanie źródła na podstawie, którego dochodzi do stworzenia artykułu jest niezbędne.

piszę artykuł prasowy, czy wystarczy sporządzenie samej bibliografii załącznikowej czy muszę także robić na dole stron przypisy bibliograficzne????
w swoim artykule mam cytaty z podręcznika, czy popełniam plagiat jeżeli nie zrobię przypisów?

ankanka69 napisał:
... w swoim artykule mam cytaty z podręcznika, czy popełniam plagiat jeżeli nie zrobię przypisów?
Masz obowiązek podać autora i źródło cytatów.

Witam, jeśli chodzi o materiały prasowe to z doświadczenia coś doradzę. Wykorzystując jakieś zdanie czy akapit, dopisz coś takiego „jak podkreśla firma x” czy „jak wynika z raportu/materiału/informacji firmy X”. Możesz też napisać „na podstawie mat. pras.”. A najlepiej to dowiedz się od osoby, która Ci dostarczyła materiały prasowe, w jakim zakresie i jak możesz ich używać oraz jak zaznaczyć, że z nich korzystałaś.

Jeśli chodzi o monografie naukowe i cytaty z książek to tutaj dużego doświadczenia nie mam i nie chcę źle podpowiadać. Tu skorzystaj z informacji, którą udzielił ci LeszsekS.

A to ja może się podepnę pod wątek, bo zrodziło mi się pytanie. Często do redakcji przysyłane są materiały prasowe i po zapytaniu, jak podpisać autora, firmy odpowiadają.

„Autora ni ma, bo praca grupowa. Materiału oznaczać, że od firmy x nie trzeba.”

A przecież autora trzeba zawsze wskazać. Czy mimo takiego maila i tak musimy podawać w treści przynajmniej formułkę „artykuł przygotowany na podstawie mat. pras. od firmy X”?

A jeżeli nie chcą ich podać? Bo tak też się niestety zdarza, szczególnie często przy fotografiach, ale nie wiem czy to ten sam zakres, co materiały nazwijmy to "pisane".

Autor/autorzy maja prawo publikować swój utwór anonimowo lecz ta decyzja należy do nich a nie do Firmy. W takim przypadku podajecie tylko źródło.

PS.
Nie ma żadnego znaczenia jakiego rodzaju jest utwór.

Powrót