Montaż instalacji sortowania, a kody źródłowe do programu

• Autor wątku Autor wątku robertno
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robertno

Zbanowany
Odpowiedzi
25
Witam,

Została wykonana instalacja sortowania, automatyk uruchomił całość zgodnie z oczekiwaniami inwestora. Po krótki czasie inwestor chcę dokonać rozbudowy i i zaprogramować w programie kolejne urządzenie. Wykonawca chcę sporo kasy za to, a inwestor nie może sam dokonać zmian bo nie ma źródła.

w zapisach SIWZ nie było sprezycowane że wykonawaca musi przekazać kody źródłowe, jest tylko informacja o dostarczeniu oprogramowania. Czy zgodnie z prawem inwestor powinien otrzymać kody źródłowe z programu (sam program jest licenjonowany jak autocad czy inne), ale żeby automatyk coś dodał potrzebuje pliki źródłowe.

robertno napisał:
... Po krótki czasie inwestor chcę dokonać rozbudowy i i zaprogramować w programie kolejne urządzenie. ...
Na takie działanie musi mieć zgodę twórcy programu, licencjodawcy.

Co do zasady licencje obejmują swoimi regulacjami wyłącznie gotowy program a nie kody źródłowe chyba, że w licencji wskazano inaczej.

Program to tylko narzędzie, licencję mamy. Automatyk w tym programie zaprogramował wszystko. Żeby dokonać zmian potrzebujemy ten plik z konfiguracją (licencja jest na program, ale całe programowanie do praca automatyka). Czy wykonawca powinien nam przekazać ten plik?, bo teraz jesteśmy "uziemieni" bo nie możemy sami dokonać zmian.

robertno napisał:
... Czy wykonawca powinien nam przekazać ten plik? ...
Jeśli licencja nie dotyczy kodu źródłowego to nie ma takiego obowiązku. Instalowanie programu na kolejne urządzenie musi być dozwolone licencją w przeciwnym przypadku bez zgody uprawnionego jest to niedozwolone.

Powrót