MOPS - zwolnienie z części odpłatności za pobyt w DPS

• Autor wątku Autor wątku Becia Beti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Becia Beti

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam.... Jestem od niedawna opiekunem prawnym osoby dorosłej przebywającej w DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ.
Co miesiąc z MOPSu dostaje decyzję z ustaloną kwotą jako wydatki ponoszone zastępczo przez Gminę za pobyt mojego podopiecznego w DPSie...
Mojego podopiecznego nie stać na płacenie pełnej kwoty za pobyt w DPSie, dlatego brakującą kwotę płaci zastępczo MOPS... Proszę mi powiedzieć, czy jest możliwość napisania pisma o zwolnienie z opłat za DPS (i na jakie przepisy mogę się powołać), które ponosi zastępczo Mops, i czy jest jakiś wzór z którego mogę skorzystać?!

nie ma możliwości zwolnienia MOPS (a własciwie gminy) z obowiązku pokrywania kosztów pobytu DPS.
W czym jest problem?

Czy istnieje szansa, iż po napisaniu wniosku do MOPSu (gminy), by pokrywali brakującą część za pobyt mojego podopiecznego w DPS, a by on nie musiał im tego zwracał, ze względu na brak środków (bardzo niski dochód, który zostaje mu do dyspozycji) i by unikał później przyszłościowo wierzytelności komorniczych złożonych przez MOPS (gminę).

Co to za pomysl. Nic nie bedzie musial zwracac chyba ze zmieni sie jego sytuacja

Powrót