Morenka - renta rodzinna a ostatni rok studiów

• Autor wątku Autor wątku Morenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie chodzi mi o przedłuzanie studiów w nieskończoność. Mam zgode dziekana na przedłuzenie studiów ale tylko o 3 miesiace, wiecej nie mam zamiaru, bo ani nie chcę, ani się nie da. dlatego domagam się pieniędzy tylko za 3 miesiace.
dlatego chciałam zapytać, o co może mnie pytać sąd na przesłuchaniu?
I jak można i czy można wygrać ta sprawe.

Czy ktoś może mi pomóc? Bo za tydzień mam być przesłuchiwana w sprawie, o której pisałam wyżej i na poprzedniej stronie.

:-?

Witam,
Mam podobny problem. Też mam rente po ojcu i nie wiem czy ją dalej dostane.Jak już wiadomo przysługuje mi renta do 25 roku zycia. W dniu 12.02.2010 ukończyłem 3,5-letnie studia inżynierskie, od 1.03.2010 zaczynam 1,5-letnie studia magisterskie. 25 lat kończe z dniem 27.04.2010. Przed ukończeniem 25 lat będe już studentem tej samej uczelni. Studia magisterskie powinienem ukończyć z dniem 30.06.2011. wtedy bede miał juz 26 lat. Moje pytanie brzmi czy w okresie od 04.2010 do 06.2011 powinienem dostawać jeszcze dostawać rente. 25 lat też niby skończę na przedostatnim roku studiów i zostanie mi jeszcze rok. Pomóżcie
Pozdrawiam

Nie, ponieważ 25lat ukończy Pan na przedostatnim roku studiów.

Ale jeszcze w marcu i kwietniu powinienem dostac pieniądze? Tak? Do ukończenia 25 roku życia.

witam też mam pytanie i prosiłabym o szybką odpowiedz!
mam rente w drodzę wyjatku po zmarłym ojcu, jestem na ostatnim roku studiów magisterskich, 25 lat skończyłam w lutym 2010 roku, zlożylam stosowne zaświadczenia, czekalam i dostalam odmowną decyzję, nie wiem czy się odwoływać do Sądu czy nie??!!! zaznacze że jestem mężatką od 2006 roku ale nie jestem w stanie oplacić czesnego i utrzymać rodziny!!!:( proszę o odpowiedz dziękuję

Jak jest przyczyna odmowy?

PS.A mąż nie łoży na utrzymanie rodziny?

jest napisane że uzyskane wykształcenie, wiek jak i stan zdrowia nie stanowią obiektywnych przeszkód w podjęciu zatrudnienia... w celu zapewnienia sobie środków utrzymania. Że nie spełniam warunków kumulatywnie przesłanek art. 83 w/w ustawy.
Mąż pracuje i mamy dziecko, średnia dochodow miesięczna wynosi ok 1500 zł na rodzinę z tego muszę opłacić szkołę. Proszę o odpowiedz.

Nie jest to renty ustawowa, tylko wyjątkowa. W przypadku renty wyjątkowej bierze się pod uwagę dochód rodziny i możliwości zarobkowania. No cóż ... mąż i dziecko to nie argument, mały dochód ... również, można postarać się o wyższy.
Czy odwoływać się do Sądu? Prawo takie masz.

Zgodnie z Ustawą z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych Art. 68 ust.2 która brzmi: ,, Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów’’ ,to jak nie obowiązuje to przy osobach zamężnych czy żonatych?? czy jest szansa że wskuram coś w Sądzie czy nie?? dziękuję za rady

Przepis nie ma tutaj zastosowania.
Zrozum, że pobierasz rentę przyznaną w drodze wyjątku. I to, że ją miałaś to i tak szczęście :)
Poczytaj nieco dalej tą ustawę - art.83

Ubezpieczonym oraz pozostałym po nich członkom rodziny, którzy wskutek szczególnych okoliczności nie spełniają warunków wymaganych w ustawie do uzyskania prawa do emerytury lub renty, nie mogą - ze względu na całkowitą niezdolność do pracy lub wiek - podjąć pracy lub działalności objętej ubezpieczeniem społecznym i nie mają niezbędnych środków utrzymania, Prezes Zakładu może przyznać w drodze wyjątku świadczenia w wysokości nieprzekraczającej odpowiednich świadczeń przewidzianych w ustawie.

Jakieś sensowne argumenty za przyznaniem renty?

panie Januszu M. mam pytanie jak mam napisać prośbę o przedłużenie świadczenia renty rodzinnej ????we wrześniu mam 25 lat (ostatni rok studiów). i na co mam się powoływać żeby Zus przedłużył mi świadczenie ???? i do kogo mam się odwoływać w razie odmowy????Proszę o odpowiedz pozdrawiam

Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 23 lutego 1989 r. (III UZP 3/89; OSP 1990/5/246), która zachowuje swą aktualność do dzisiaj orzekł, iż student(ka), która na przedostatnim roku studiów zdał(a) wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończył(a) 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów (art. 39 ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin - Dz.U. Nr 40, poz. 267 ze zm.). Podobno dotyczy to osoby która zaraz po maturze podjęła studia 5 letnie. Wtedy ZUS nie robi problemów, przedłuża okres wypłacania renty. Jak to jest??

Witam,
Przewertowałam wszystkie strony z tego wątku i nie odnalazłam odpowiedzi na pytanie, które chcę zadać.
Otóż, rozumiem o co chodzi z rentą wypłacaną po 25 roku życia itd, jednak moim problemem jest tylko jedno - '' ostatni rok STUDIÓW''.
Mam przyznaną rentę do 30go czerwca br. 25 lat ukończyłam również w czerwcu i wszystko się zgadza, natomiast został mi drugi, ostatni rok studium policealnego. Wszystkie egzaminy kończą się 13 czerwca. I wtedy zostanę słuchaczem 3 semestru studium policealnego [ czyli jakby drugiego roku ]
Moje pytanie brzmi - czy ta ustawa dotyczy tylko studiów wyższych, czy również szkół policealnych/pomaturalnych??
Nigdzie w internecie nie mogę tego znaleźć.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Do Laurie hej z tego co ja wiem to dotyczy to tylko i wyłącznie studiów wyższych magisterskich!!!!więc wątpiężeby ci przedłużyli rente bo musiała byś być na ostatnim roku studiów!!!!

Witam wszystkich, czy ktoś może umieścić na forum wniosek (podanie) o przedłużenie renty rodzinnej, co trzeba w nim napisać, na co trzeba się powoływać żeby Zus przedłużył świadczenie. Pozdrawiam !

Witam,

Ostatni rok (ostatni semestr) studiów zakończyłam w czerwcu 2009 r.

14 stycznia 2010 skończyłam 25 lat.

Rentę rodzinną otrzymywałam do 15 stycznia 2010 - zakładam, że na podstawie Art. 68 ust. 1 pkt 2 ("Dzieci własne, dzieci drugiego małżonka i dzieci przysposobione mają prawo do renty rodzinnej do ukończenia nauki w szkole, jeżeli przekroczyły 16 lat życia, nie dłużej jednak niż do osiągnięcia 25 lat życia"

Na podstawie regulaminu studiów otrzymałam przedłużenie terminu obrony pracy mgr do 15 lipca 2010. Obroniłam się 2 lipca 2010

Czy za okres między 15 stycznia 2010 (moment ukończenia przeze mnie 25 lat), a 2 lipca 2010 (moment obrony mgr) należy się mi renta rodzinna? Ostatni rok (ostatni semestr) studiów zakończyłam w czerwcu 2009 r.

----

Od decyzji odmownej ZUS w powyższej sprawie wniosłam odwołanie. Sprawa trafiła do sądu.

Sprawa jest już na wokandzie. Rozprawa ma odbyć się 3 sierpnia 2010 r. Czy mogę wycofać pozew bez poniesienia żadnych konsekwencji finansowych? Czy do tego wystarczy list polecony wysłany do sądu z oświadczeniem woli: "Chcę wycofać odwołanie od decyzji ZUS itp. sygnatura akt xxx/yyy."

hm. jestem w bardzo podobnej sytuacja otrzymałam decyzje ZUS iż wstrzymują mi rentę rodzinna gdyż kończę 25 lat(28 lipca) został mi jeszcze jeden rok studiów magisterskich. Jedynie co zrobiłam to napisałam podanie do prezesa zus o przedłużenie mi świadczenia- nie rzucałam jak narazie artykułami bo chcę to na spokojnie załatwić ale widzę ze chyba popełniłam błąd wysyłając podanie bo jeśli dostane odmowę od Prezesa Zus -nie będę już mogła się odwołać od tej decyzji.egzaminy zdałam na początku lipca a pytałam w szkole żadnych zaświadczeń teraz nie wystawiają dopiero we wrześniu o tym że się uczę:(.indeks zdany w dziekanacie.jak tę sytuacje widzicie :what:

Witam, ja skonzylam 25 lat 27 lipca. tydzien temu zlozylam podanie do prezesa ZUS z prosba o przedluzenie renty powolujac sie na ustawy itd. Ze szkoly mozna powiedziec ze wyblagalam zaswiadczenie o tym ze zdalam wszystkie wymagane egzeminy na 1 roku, zlozylam tez kseru indeksu potwierdzajace wpis na 2 (ostatni) rok studiow i zaliczenie 1 roku. I czekam na odpowiedz.

Powrót