Morenka - renta rodzinna a ostatni rok studiów

• Autor wątku Autor wątku Morenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wszystko się zgadza. Ja także twierdzę, że zdanie wszystkich egzaminów i uzyskanie wpisu o zaliczeniu semestru jest równoznaczne z rozpoczęciem studiów na ostatnim roku. Jednak są też inne opinie.
Według mnie powinna Pani uzyskać zaświadczenie o zaliczeniu 4 roku i przedstawić je w ZUS.

termin

drogi panie Januszu

bardzo dziekuje za szybkie i precyzyjne informacje, a takze za Pana dyspozycyjnosc.

Postaram sie o zaswiadczenie z uczelni o zaliczeniu 4go roku. Znajac opieszlosc mojej uczelni, obawiam sie, ze bede czekac na wydanie takiego zaswiadczenia.
Czy jestem ograniczona jakims terminem zlozenia wniosku o przedluzenie i dostarczeniem zaswiadczenia? Renta jest mi przyznzna do 22go czerwca, czy po przekroczeniu tej daty, moja sprawa bedzie jeszcze mogla byc rozpatrzona?

jeszcze raz bardzo Panu dziekuje i zycze spokojnej niedzieli
Anna

Witam wszystkich...

Mam podobną sytuacje 25 rok zycia rozpoczynam 8 sierpnia i oczwiscie został mi ostatni rok studiów. Zauważylem ze bardzo wazne w tym wszystkim jest status uczelni na temat ukonczonego semestru...lub inaczej terminu rozpoczecia nastepnego semestru. Ja mam jeden egzamin w lipcu, i jeli nawet przekonałbym profesora o mozliwosci pisania go wczesniej to i tak w statusie uczelni jest jedna data dla wszystkich o zdaniu semestru... bardzo prosiłbym o pomoc lub opinie...Jakie według was są najważniejsze czynniki dla Zusu, aby miec podstawe o staranie sie o przedłużenie renty. Z góry dziękuje i pozdrawiam;) Piotr

Witam!

Jestem na 4-tym, przedostatnim roku studiów. Rentę rodzinną mam do 30 czerwca 2007r. Tego dnia kończę 25-ty rok życia i jednocześnie jest to ostatni dzień sesji egzaminacyjnej.
W programie 4-tego roku studiów przewidziane są obowiązkowe, 4-tygodniowe praktyki dyplomowe, które należy wykonać między 02.07 a 09.09.
W związku z powyższym, zaliczenie całego 4-tego roku uzyskam dopiero po otrzymaniu wpisu do indeksu z praktyk, czyli najwcześniej na początku sierpnia.

Czy w mojej sytuacji mogę ubiegać się o przedłużenie renty rodzinnej?
Czy mogę się ewentualnie powołać na omawianą przez Was uchwałę Sądu Najwyższego?

Pozdrawiam

renta rodzinna a 26 lat

Witam znalazłam się w tpodobnej sytuacji.
proszę przeczytaj i poradź co mogę w tej sprawie zrobić.

Wiem że, prawo do renty rodzinnej przysługuje uprawnionemu
dziecku do ukończenia nauki w szkole, nie dłużej jednak niż do osiągnięcia
25 roku życia. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 rok życia, będąc na ostatnim roku
studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do
zakończenia tego roku studiów (Art. 68 ust .1 p. 2 i ust. 2 ustawy o
emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych).

Ostatni rok mojej nauki z przepisów uczelnianych zaczyna się z dniem
rozpoczęcia roku akademickiego czyli 1.10.2007r. Jednakże 25 lat kończę 23
sierpnia 2007r i do końca sierpnia ZUS przyznał mi rentę. Chciałabym powołać
się na wyrok Sądu Najwyższego, który w uchwale z dnia 23 lutego 1989 r. (III
UZP 3/89; OSP 1990/5/246), która zachowuje swą aktualność do dzisiaj orzekł,
iż studentka, która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane
egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w
nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia
ostatniego roku studiów (art. 39 ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o
zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin - Dz.U. Nr 40, poz. 267 ze
zm.).

Jednak ja nie zaliczyłam wszystkich egzaminów w czerwcu. Moja sytuacja
wygląda tak że jestem na pierwszym roku uzupełniających studiach
magisterskich. Pierwszy rok mam już prawie zaliczony z wyjątkiem jednego
egzaminu który mam na wrzesień. Nawet jeżeli nie zaliczę tego egzaminu z
pierwszego roku we wrześniu to i tak będę "warunkowo" studentką drugiego
roku. Wobec tego chciałbym powołać się na stanowisko jakie zajął Sąd
Apelacyjny w wyroku z dnia 17 marca 2005 r. (sygn. akt III AUa 702/04),
decydując iż: "Przepisy o rencie rodzinnej nie uzależniają prawa do tego
świadczenia od systematyczności nauki, jej pozytywnych rezultatów,
ewentualnego powtarzania semestrów. Jedyny warunek to kontynuowanie nauki i
ograniczenie wiekowe."

Myślę, że w moim przypadku nauka jest kontynuowana, a ograniczenie wiekowe
nie ma efektu ponieważ jestem na ostatnim roku studiów. Czy zdam czy nie
zdam poprawki we wrześniu to i tak jestem na ostatnim roku.
Czy w takim przypadku mam prawo do ubiegania się o przedłużenie prawa do
renty rodzinnej? I czy jest podstawa do napisania pozwu?

renta rodzinna - odwołanie

Witam, złozyłam odwołanie przez zus do sądu o przywrócenie mi renty rodzinnej na osttani rok studiów, jestem w podobnej sytuacji, jak opisały wyżej poprzednie osoby, czyli skonczyłam 25 lat przed 1 października. Czy ktoś orientuje się może, jak długo czeka się na decyzję, od zus przyszła informacja, iż przekazali moje dokumenty do sądu i mam czekać na dalsze informacje, które prześle mi sąd.
Ile czasu ma sąd na podjęcie decyzji w mojej sprawie?
Czy takie postepowanie będzie wymagało mojego stawiennictwa na jakiejś rozprawie?
Pozdrawiam serdecznie użytkowników forum oraz administracje :)

Złożyłam wniosek o przyznanie renty z tytułu rezygnacji zatrudnienia w związku z opieką nad dzieckiem niepełnosprawnym w stopniu umiarkowanym.Otrzymałm odpowiedz odmowną napisałam odwołanie i otrzymałam odpowiedz również odmowną uzasadnioną tym iż moja córka skończyła 16-lat a świadczenie takie jest według ZUS-u jest przyznawane do lat 16-stu.Zwracam się z zapytaniem jakie warunki muszą być spełnione aby taką rente otrzymać.Z góry dziękuje i prosze o przysłanie odpowiedzi na mail.s.gwardiak1@chello.pl

Odpowiedzi są udzielane na forum J.M.

Witam. Po przeczytaniu waszych problemów w zwiazku z przedłyzeniem renty, teraz juz wiem niestety ze ja to juz chyba żadnych szans nie będe miała na przedłużenie mi renty.Ja kończe 25 lat 31 lipca 2008 roku.I zostanie mi 1.5 roku do inzynierki:( Ciekawe czy w mojej sprawie dało by się coś zrobić???
Bardzo prosze o odpowiedź.
Pozdrawiam Alicja

Do niedawna przyjmowano, że datą ukończenia nauki w szkole wyższej jest dzień odebrania dyplomu ukończenia studiów.
Jednakże od 1 września 2005 r. na podstawie art. 167 ust. 2 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym za datę ukończenia studiów (w tym licencjatu) przyjęto datę złożenia egzaminu dyplomowego.

Może dlatego jest tyle sprzecznych opinii na ten temat. Po prostu niektórzy posługują się dawną definicją terminu ukończenia studiów.

Pomocne może też być orzecznictwo Sądu Najwyższego:

- Studentka, która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów.
(uchwała Sądu Najwyższego z 23 lutego 1989 r., III UZP 3/89, OSP 1990/5/246)
- Przedłużenie prawa do renty rodzinnej dziecka, które w czasie ostatniego roku studiów ukończyło 25 lat życia, do ukończenia tego roku studiów nie ma zastosowania w razie powtarzania ostatniego roku studiów.
(wyrok Sądu Najwyższego z 7 kwietnia 2000 r, II UKN 481/99, OSNAP 2001/19/593)
- Studia doktoranckie są nauką w szkole w rozumieniu art. 68 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
(wyrok Sądu Najwyższego z 6 września 2000 r., II UKN 699/99, OSP 2001/4/58)

Jutro odbędzie się sprawa w sądzie apelacyjnym z powodu "nienależnego pobierania przeze mnie świadczenia rodzinnego". W sądzie okręgowym zapadł wyrok pomyślny dla mnie. Poczytałam sobie ten wątek i zauważyłam, że ktoś napisał wniosek o odwołanie apelacji... mam wrażenie, że mogłam zrobić więcej w mojej sprawie, tylko mi to nie przyszło na myśl :x Mam pewne obawy co do jutrzejszego dnia... czy jeśli z jakiś powodów sąd apelacyjny uzna, że pieniądze mi się jednak nie należą, mam możliwość działać dalej? I, czy jeśli ponownie wyrok będzie korzystny dla mnie, to czy ZUS wypłaci mi pozostałą kwotę świadczenia, którego wypłatę wstrzymano, czy powinnam co do tego wnieść jakiś wniosek, albo napisać jakieś pismo?
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam,
Dorota

Sąd apelacyjny podtrzymał wyrok okręgowego :)
i nie wiem co dalej?
Czy może mi ktos podpowiedzieć? Proszę...

Witam serdecznie
Moja historia jest podobna do przedstawionych wcześniej lecz wydaje mi się nieco bardziej skomplikowana. Mianowicie w październiku obroniłam pracę licencjacką i jednocześnie rozpoczęłam studia magisterskie które właśnie od tego roku zostały przedłużone z 3 semestrów na 4. 30 stycznia kończę 25 lat i zostanie mi jeszcze trzy semestry do końca nauki (dodam, że nie miałam żadnej przerwy w nauce poszłam tylko troszeczkę dłuższą drogą czyli po podstawówce zawodówka itd. i właśnie stąd ten poślizg). Obecnie nie wiem czy jest sens składania jakichkolwiek podań do ZUS-u :roll:
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi co robić
Pozdrawiam

Do końca studiów pozostaną 3 semestry, wobec tego ... wypłacanie renty nie może być przedłużone na podstawie obowiązującej ustawy.

Witam, mam pytanie, ponieważ wygrałam sprawę w Sądzie Okregowym, miałam nadzieję, że to już koniec, niestety, ZUS złożył wniosek o pisemne uzasadnienie wyroku. Stąd moje pytanie - czy jest to standardowa procedura? Czy ZUS zawsze składa wniosek o takie pisemne uzasadnienie, ale niekoniecznie może składać apelację odwołując się od tego wyroku?Czy jest szansa, że ZUS się nie odwoła, skoro złożył taki wniosek, czy powinnam szykować się na wiadomość o tym, że się jednak odwołał? Wiem oczywiście, że nikt tutaj nie jest wróżką, ale być może ktoś był w podobnej sytuacji.
Bardzo proszę o odpowiedz.

OOdwolanie od decyzji ZUS-u

Ja tez mam obcni probleem, gdyz ZUS wydal decyzje o zakonczeniu przyznawania renty, nie wiem cy mam sie odwolywac do sadu, gdyz nie wiem, czy jest szansa.... mianowiciie.

Studia rozpoczelam w pazdzierniku 2003 rku, ((studia 3,5 letnie inzyniersskie)) ukonczylamm je w marcu 2007 roku, i w tym tez czasie zaczelam studia magisterskie, czyli marzec 2007 na tej samej uczelni, studia magistersie trwaja 1,5 roku (caly okres nauki 5 lat).
Prawidlowo ukonczenie nauki przypada na czerwiec 2008. Ja w 2 stycznia ukonczylam 25 rok zycia i od stycznia nie otrzymuje juz renty. Koncze obecnie 2 semestr MSU i od marca zaczynam ostatni semestr studiow.

Czy przyslugujee mi w tym wypadku przedluzeniie renty rodzinnej???
W ZUS-ie twierdza ze NIE !!!

A może ktoś już wie jak to jest, bo widzę w temacie sprzeczne informacje, po otrzymaniu decyzji o wstrzymaniu renty, pisze odwołanie powołując się na przepis SN i zaznaczam o skierowanie sprawy do sądu w przypadku decyzji odmownej, czy po otrzymaniu decyzji sam dostarczam dokumenty do sądu i już. Bo w temacie widzę różne wersje, to jak ? Ja zanoszę dokumenty do sądu po wstrzymaniu decyzji, czy z tytułu mojego odwołania to ZUS zgłasza sprawę do sądu, a ja czekam na wezwanie?

Odwołanie od decyzji ZUS wnosi się do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych za pośrednictwem oddziału ZUS , który wydał zaskarżoną decyzję.

o,26,48098.html

Powrót