M
Morenka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 25
ostatni rok studiów a urodziny w wakacje
)
Witam
Jestem na przedostatnim roku studiów, w wakacje (sierpień)kończę 25rok życia.
Od października zaczyna się ostatni rok moich studiów.Mam przyznaną rentę rodzinną po zmarłym ojcu do 31.08.06 Byłam w Zusie i pytałam się czy
moge wnioskowac o przedłużenie świadczenia ponieważ wg uchwały sądu
jeżeli studentka zda wszystkie egzaminy do 30 czerwca to interpretuje się
ten fakt jako posiadanie statusu studenta kolejnego roku( w moim wypadku
ostatniego) Oczywiście powiedziano mi,że nic mi nie przysługuje,że mam napisać pismo do Prezeza Zusu i tylko od jego dobrej woli zależą losy mojego świadczenia....Tylko ,że ja nie rozumiem po co jest w takim razie ta
ustawa???? Ktoś inny mi poradził,że mam napisać pismo do Zuzu powołując sie na ten przepis-Zus mi odmawia kieruje sprawe do sądu i tam wygrywam ponieważ z reguły respektuje się przepisy wyższych instancji....Byłam w 3
Zusach w różnych miastach i nikt nie umiał mi konkretnej informacji udzielic i wynikało to raczej z braku dobrych chęci..a nie niewiedzy choc tego także nie wykluczam...Zwracam się z prośba o pomoc w tej sprawie ewentualnie
o namiary jakiegoś specjalisty ds Zusu. ( Nie wiem czy to jest istotne ale
kierunek na jakim studiuje nie ma sesji letniej i zimowej jest tz sesja ciągła
i żeby byś na kolejnym roku trzeba do 30 września miec wszystko zaliczone)
Z góry bardzo dziękuje za pomoc i serdecznie pozdrawiam.
Morenka
Witam
Jestem na przedostatnim roku studiów, w wakacje (sierpień)kończę 25rok życia.
Od października zaczyna się ostatni rok moich studiów.Mam przyznaną rentę rodzinną po zmarłym ojcu do 31.08.06 Byłam w Zusie i pytałam się czy
moge wnioskowac o przedłużenie świadczenia ponieważ wg uchwały sądu
jeżeli studentka zda wszystkie egzaminy do 30 czerwca to interpretuje się
ten fakt jako posiadanie statusu studenta kolejnego roku( w moim wypadku
ostatniego) Oczywiście powiedziano mi,że nic mi nie przysługuje,że mam napisać pismo do Prezeza Zusu i tylko od jego dobrej woli zależą losy mojego świadczenia....Tylko ,że ja nie rozumiem po co jest w takim razie ta
ustawa???? Ktoś inny mi poradził,że mam napisać pismo do Zuzu powołując sie na ten przepis-Zus mi odmawia kieruje sprawe do sądu i tam wygrywam ponieważ z reguły respektuje się przepisy wyższych instancji....Byłam w 3
Zusach w różnych miastach i nikt nie umiał mi konkretnej informacji udzielic i wynikało to raczej z braku dobrych chęci..a nie niewiedzy choc tego także nie wykluczam...Zwracam się z prośba o pomoc w tej sprawie ewentualnie
o namiary jakiegoś specjalisty ds Zusu. ( Nie wiem czy to jest istotne ale
kierunek na jakim studiuje nie ma sesji letniej i zimowej jest tz sesja ciągła
i żeby byś na kolejnym roku trzeba do 30 września miec wszystko zaliczone)
Z góry bardzo dziękuje za pomoc i serdecznie pozdrawiam.
Morenka