Morenka - renta rodzinna a ostatni rok studiów

• Autor wątku Autor wątku Morenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Szkoła policealna to nie studia. Skończyłeś 25 lat i nie ma już prawa do renty.

Jeszcze nie skończyłem.

Mogę prosić o podstawę prawną stwierdzenia, że "szkoła policealna to nie studia" . Choć swoją drogą to, o ile się nie mylę, w ustawie o ubezpieczeniach nie ma stwierdzenia "studia".

Wróbel to nie papużka, ale czy jest na to paragraf?? To widać gołym okiem. Idąc Twoim tokiem myślenia: dlaczego szkoła podstawowa to nie studia ???? Jest ustawa o szkolnictwie wyższym.......

Strasznie się mylisz .... widać, że nawet nie przeczytałeś:
Art. 68. 1. Dzieci własne, dzieci drugiego małżonka i dzieci przysposobione mają prawo do renty rodzinnej:

• 1) do ukończenia 16 lat; 2) do ukończenia nauki w szkole, jeżeli przekroczyły 16 lat życia, nie dłużej jednak niż do osiągnięcia 25 lat życia, albo
    3) bez względu na wiek, jeżeli stały się całkowicie niezdolne do pracy oraz do samodzielnej egzystencji lub całkowicie niezdolne do pracy w okresie, o którym mowa w pkt 1 lub 2.
2. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.

Oj studencie, studencie ... nie widzisz różnicy ??

Tylko grzecznie zapytałem :)

Ja tego nie widzę gołym okiem. Jak dla mnie takie kwestie powinny być dokładnie uregulowane w przepisach, a nie są. Skoro jest ustawa o szkolnictwie wyższym to bardzo mnie ciekawi, w którym miejscu ta kwestia jest wyjaśniona.. :)

A widzisz, jednak jest stwierdzenie o szkole wyższej. Choć ustawodawca jest niekonsekwentny bo raz pisze o szkole wyższe a raz o studiach. Dla mnie to nie jest to samo.

Są, tylko wystarczy poszukać. Masz internet, masz google :)
Nie pisz o niekonsekwencji, skoro nawet nie zadałeś sobie trudu wrzucenia tego w google.
Wybacz, to jest forum prawne, a nie usługi przeszukiwania internetu na osobiste zlecenie.
Nawet na tym forum było tego mnóstwo :) Kto szuka ten znajdzie, nie będziemy tutaj udowadniali oczywistych prawd i zajmowali się w kółko tym samym problemem.
Skoro student nie widzi różnicy między szkołą wyższą, a policealną to chyba te studia to jedna wielka lipa, albo on ma tylko zaświadczenia, że jest studentem. O zgrozo, chrońcie nas przed takimi magistrami :) Czy ukończenie szkoły policealnej daje chociażby byle jaki tytuł magistra ??
Poszukaj ustawy o szkolnictwie wyższym i przeczytaj uważnie. Jeżeli nadal będziesz miał problem prawny to go sprecyzuj i nie pisz, że coś jest nieuregulowane ....

Ostatnia edycja:
Witam, studiuje dwa kierunki i mam pytanie, odnośnie przedłużenia renty.
W 2015 kończę Biologię II stopnia oraz 25 lat, natomiast Europeistykę I stopnia w 2016 (26 lat), z tym że na pierwszym roku miałem powtórkę semestru.
Czy w takiej sytuacji Zus przedłuży mi rentę?

27 maja ;) a obrony zazwyczaj ok 15 lipca są ;)

17 lipca osiągnąłem 25 rok życia. Zaniosłem zaświadczenie, że zaliczyłem egzaminy przed 17 lipca i zostałem wpisany na ostatni rok i renta została wznowiona:) Da się.

Witam, moja sytuacja jest troche skomplikowana do wyjaśnienia, ale szukam rady.
od lutego pobieram rente po tacie i tak sie składa ze dopiero teraz w grudniu skoncze 25lat.
wiem, że jest możliwośc wydłużenia pobierania renty, jeżeli zakończe nauke miedzy 25, a 26rokiem życia.
Aktualnie jestem na 5 semestrze, a moje studia trwają 7 semestrów, czyli w momencie konczenia nauki miałabym 26lat i 2 miesiące....
Na mojej uczelni jest możliwośc połączenia dwóch ostatnich semestrów, tylko na zaświadczniu z uczelni będzie planowany koniec nauki, bez uwzględnienia że łacze ostatnie semestry.
Czy myślice że jak załącze do zaświadczenia ze sie ucze tego z data konca studiow w lutym 2016 i dodam pismo że planuje połączyć dwa ostatnie semestry i zakoncze nauke przed koncem wrzesnia 2015 to mi przedłuża świadczenie?

Witam,
mam pytanie, jeśli jestem na pierwszym roku na studiach drugiego stopnia i 27 czerwca mam urodziny, a sesję mam od 15 do 30 czerwca to czy mam szansę się jeszcze jakoś odwoływać o przedłużenie renty? Dodam jeszcze, że został mi ostatni rok nauki.
Pozdrawiam.

Wszystkie egzaminy musisz zdać do 27 czerwca.

Dziękuję za odpowiedź.
Jest w ogóle jakaś szansa?

Czy zdasz egzamin przed 27 czerwca? To chyba nie do mnie pytanie.

W chwili ukończenia 25 roku życia musisz być na ostatnim roku studiów, czyli zdać wszystkie egzaminy.

Nie, nie. Chodzi mi o sytuację z ZUS - em, ale Ok, w sumie czas pokaże. Dzięki ! :)

Mam pytanie podobne.

Jestem teraz na 4 roku studiów i mam 24 lata. 25 lat kończę 3 lipca a sesja zaczyna się 4 lipca i trwa do 12 lipca.
Nie pracuję na cały etat, mieszkam sama, sama się utrzymuję, żeby opłacic rachunki.

Czy jezeli zdam wszystkie egzaminy w sesji letniej to ZUS przedluzy mi rente rodzinna do planowego ukończenia studiów czyli czerwiec 2016?

Dodam, że nawet gdyby na mojej uczelni sesja odbywała się przed moimi urodzinami, czyli w czerwcu to i i tak uczelnia powiedziała, że może wydać informację, że jestem na 5 roku studiów 1 października a nie w czerwcu.
W czerwcu, lipcu bądź sierpniu uczelnia wydaje informację: "Planowany termin ukończenia studiów czerwiec 2016".

Pytanie nr 2: czy jeżeli ZUS zawiesi mi rentę np. na sierpień i wrzesień to czy może/musi wznowić jej przyznawanie od października w myśl zdania" rentę przedluza się jeżeli student osiągnał na ostatnim roku studiów 25 lat do zakonczenia trwania ostatniego roku".

Proszę o odp, bo zastanawiam się czy nie pójść do Sądu, gdyż spodziewam się problemów a uważam się w mojej obecnej sytuacji renta należy się, by móc skończyć studia... .

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pytanie.wynajem napisał:
Czy jezeli zdam wszystkie egzaminy w sesji letniej to ZUS przedluzy mi rente rodzinna do planowego ukończenia studiów czyli czerwiec 2016?
Jesli wpis na piąty rok studiów będziesz mieć przed 3 lipca, czyli przed ukończeniem 25 roku życia.

A jeśli otrzymam warunkowy wpis przed 25 urodzinami ( 3 lipcA) a normalny wpis dostane po sesji egzaminacyjnej 4-12 lipca?
Czy mogłabym się starać z powodzeniem chociaż o rentę w drodze wyjątku (chociaż na okres wakacji? )

pytanie.wynajem napisał:
A jeśli otrzymam warunkowy wpis przed 25 urodzinami ( 3 lipcA) a normalny wpis dostane po sesji egzaminacyjnej 4-12 lipca?
Czy mogłabym się starać z powodzeniem chociaż o rentę w drodze wyjątku (chociaż na okres wakacji? )
Będzie się liczył ten wpis, który uzyskasz po zdaniu egzaminów.
To nie jest sytuacja, która uprawnia do otrzymania renty w drodze wyjątku.

Pewnie gdzieś przewijał się ten watek ale chciałbym być pewien.
Urodziłem sie 03.09.1990 obecnie jestem na ostatnim roku studiów(5) Sa to uzupełniające magisterskie wiec II rok.
Jednakże podczas studiów nie zaliczyłem jednego egzaminu wiec okres studiowania uległ wydłużeniu.
Rozumiem że 3.09.2015 skończę 25 lat i tym samym stracę prawo do pobierania renty rodzinnej? czy 03.09.2016 skończę pełne 25 lat ?
Co w przypadku gdybym celowo nie zdał jednego egzaminu i był w dalszym ciągu studentem ostatniego roku.

Powrót