Morenka - renta rodzinna a ostatni rok studiów

• Autor wątku Autor wątku Morenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, opiszę jak wygląda moja sytuacja, ponieważ nikt nie wspominał o problemie, który u mnie okazał się istotny. Mianowicie:

Oczywiście chodzi o przedłużenie renty na drugi rok studiów SUM, czyli ostatni. 25 lat kończone w sierpniu bieżącego roku, sesja zdana w pierwszym terminie, indeks oddany 10 lipca. Wzięłam zaświadczenie dla ZUSu brzmiące, że zdałam wszystkie egzaminy, zaliczyłam rok pierwszy i od 1 października będę studentką II roku. I oczywiście zaczął się cyrk.
Złożyłam takowy papier u niemiłej pani, wypełniłam podanie o przedłużenie renty. Otrzymałam wezwanie z ZUSu do uzupełnienia informacji, to jest przedłożenia zaświadczenia o otrzymaniu WPISU na ostatni rok studiów przed urodzinami. Dodam, że w tym samym czasie koleżanka z innego wydziału tej samej uczelni otrzymała z innego dziekanatu taki papier, że wpis, super ekstra, rentę otrzymała. Ale wracając do mnie. Poszłam znów do dziekanatu, miła pani latała do kierownika itp. pytając co ma z tym zrobić, w końcu kierownik podpisał, że zaliczyłam rok pierwszy i otrzymam wpis 1 października. Czyli praktycznie to samo. Poszłam do ZUSu, tym razem trafiłam na miłą panią, która w obliczu tych przedziwnych zapisków zusowsko-uczelnianych, które jej przedstawiłam, poszła do radcy prawnego i długo czekałam, w końcu dopisała od siebie uzasadnienie, że uczelnia twierdzi, iż wydaje wpisy dnia 1 października, stąd brak na zaświadczeniu sformułowania "otrzymała wpis". Super, czekam, przychodzi mi list z ZUSu będący kopią pisma skierowanego do uczelni - przedłużyli postępowanie w związku z prowadzeniem korespondencji wyjaśniającej z uniwersytetem. No to pojechałam do dziekanatu, pani dzwoniła do ZUSu, do kobiety prowadzącej moją sprawę, która stwierdziła, że już zrobiłam absolutnie wszystko, co trzeba, i teraz uczelnia musi tylko wyjaśnić swoje uzasadnienia. Jak widzicie, woli wyjaśnienia niezgodnych zapisów ZUSowi nie brakowało (chociaż według mnie to naprawdę idiotyczna sprawa, zwłaszcza, że pani z dziekanatu w piśmie do ZUSu wspomniała o Ustawie o Szkolnictwie Wyższym, gdzie jest napisane, iż wpis uzyskuje się 1 października). Teraz mamy konflikt ustaw - zusowska mówi o wpisie na studia przed urodzinami, a szkolnictwa wyższego określa możliwość otrzymania tego wpisu dopiero 1 października. Czekam na decyzję ZUSu, napiszę, jaka była. Jeśli okaże się odmowna, zrobię podobnie, jak poprzednicy na forum, pójdę do sądu powołując się na wspominaną wielokrotnie uchwałę. Nie chciałam wkopywać koleżanki i nie używałam argumentu, że na innym wydziale, drzwi obok dało się dla świętego spokoju napisać, że otrzymała wpis. Nie chodzi mi o to, żeby ktoś łamał prawo, ale to jest prześmieszne - w ZUSie to oni kazali mi zdać w terminie pierwszej sesji wszystko i przed urodzinami złożyć indeks oraz zaświadczenie o tym i powiedzieli, że to mnie upoważnia, a potem cyrk z wpisem.

Cześć. Mam pytanie. Nie zaliczyłem jednego przedmiotu i warunkowo jestem na V ostatnim roku studiów. 25 lat kończę w Listopadzie. Ręte mam przyznaną do końca listopada. Czy mam szanse, w ogóle dostawać jeszcze do ukończenia 5 roku studiów z warunkiem? Mam status studenta oraz podczas kończenia 25 lat będę na ostatnim roku studiów.

Witam, a co w sytuacji gdy w czerwcu 2015 obroniłam tytuł magistra, ale we wrześniu zaczęłam jeszcze jedną magisterkę i w związku z tym przedłużono mi rentę do sierpnia 2016 bo wtedy mam urodziny i skończę 25 lat. Czy jeśli w czerwcu zaliczę wszystkie egzaminy to mogę wnieść pismo o przedłużenie renty ze względu na to, że zacznę ostatni rok drugiej magisterki? Czy w związku z tym, że jedne studia już ukończyłam nie mam szansy na ukończenie zaczętych studiów? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź ;)

Powrót