Motocykl sprowadzony z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku Janbach2377
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janbach2377

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Jestem tu nowy, więc przepraszam, jeśli pomyliłem działy ;)
Trafiła się do kupienia perełka motocyklowa z Niemiec do kupienia w Polsce. Facet kupił ją w Niemczech i chce sprzedać jako osoba fizyczna na umowę kupna sprzedaży.
W związku z tym mam pytanie jakie dokumenty powinienem dostać od niego oprócz niemieckiego dowodu rejestracyjnego i niemieckiej karty pojazdu?
czy jakieś potwierdzenie opłacenia cła, recyklingu jest potrzebne? Czy oświadczenie, że to on sprowadził pojazd jest wymagane ?
jeśli to potrzebne to motocykl o pojemności 750ccm z 2007 roku o przebiegu ponad 30.000 km
pozdrawiam

Na pewno to zadbaj o to, żeby umowę spisać z Polskim właścicielem, a nie z Niemcem.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Umowa będzie spisywana z Polakiem. Nie z żadnym niemcem, którego nigdy na oczy nie widziałem.
pytanie brzmi jakie dokumenty, oprócz niemieckiego dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu oraz umowy kupna sprzedaży tego sprzedawcy z niemcem powinienem dostać ?

Janbach2377 napisał:
Umowa będzie spisywana z Polakiem. Nie z żadnym niemcem
Rozumiem że motocykl na niemieckich blachach. Jeżeli tak to zadzwoń do wydziału komunikacji i dowiesz się co będzie potrzebne do rejestracji, i będziesz wiedzieć co wymagać.

Do rejestracji będziesz potrzebował:
1. Dowody rejestracyjne
2. Umowe zakupu pomiędzy niemcem, a polakiem który Ci sprzedaje pojazd oraz umowe między Tobą, a polakiem.
3. Akcyzy motocykle nie mają,
4. 2 % odprowadzasz od umowy sporządzonej w PL
5. Bierzesz oświadczenie o dacie sprowadzenia pojazdu (np. https://www.autownioski.pl/oswiadcz...twa-czlonkowskiego-ue-na-terytorium-kraju.php)
6. Jeśli nie ma tablic to jeszcze oświadczenie o ich braku (np. https://www.autownioski.pl/oswiadcz...cyjnych-pojazdu-sprowadzonego-z-zagranicy.php)

Dziękuję za rzeczową odpowiedź koledze wyżej.
Mam jeszcze jedno pytanko. Mamy 30dni na przerejestrowanie pojazdu sprowadzonego z Niemiec. Jak już wiem to moto nie zostało zarejestrowane i te 30 dni minęło. Czy więc ewentualne konsekwencje dosiegną mnie czy importera?. Ja oczywiście dotrzymam ustawowego terminu 30 dni na przerejestrowanie.

60 dni od daty sprowadzenia pojazdu z UE.
Kare otrzymuje ten kto był/jest właścicielem pojazdu w 61 dniu od daty sprowadzenia.

Powrót