Motta w powieści

• Autor wątku Autor wątku adelaidis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adelaidis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Zamierzam opublikować na stronie internetowej swoją powieść. Każdy rozdział powieści zaczynam mottem, z czego większość biorę z tekstów piosenek. Przeczytałam już tutaj na forum i na kilku stronach, że wystarczy podać autora i tytuł cytowanego dzieła - jednak co w przypadku, gdy np.
1. autorem słów piosenki (np. Metalliki) jest jeden z członków zespołu - powinnam podać jako autora cały zespół czy tylko jednego członka?
2. utwór wykonywany jest przez Grechutę, który śpiewał poezję Zycha - powinnam podać Grechutę czy Zycha?
3. dobija mnie przypadek "Summertime", gdzie autorem słów jest ktoś tam, autorem muzyki Gershwin, a ja biorę tekst (lekko zmieniony!) bezpośrednio z wersji Janis Joplin. Co mam zrobić w ogóle z czymś takim?
Do tej pory, chcąc zwrócić uwagę czytelnika bardziej na utwór, a nie tylko na tekst, pisałam pod mottem np. Zych. Grechuta: "Kantata", ale prawdę mówiąc, wolałabym podać samego Grechutę (i samą Metallikę, i samą Joplin), żeby to bardziej przejrzyście wyglądało po prostu.

Może za bardzo się przejmuję, ale wolałabym być w stu procentach uczciwa wobec twórców.
Z góry dziękuję za odpowiedź!

Prawo wymaga podania imienia i nazwiska autora oraz źródła cytatu, tutaj źródłem będzie na przykład wskazanie singla czy tez inne wydanie piosenki. Wykonawca nie ma tutaj znaczenia.

Powrót