Motywacja zasługująca na szczególne potępienie

• Autor wątku Autor wątku marshia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marshia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam ogromną prośbę, przygotowuje się do pisania pracy magisterskiej na temat Zabójstwa z motywacji zasługującej na szczególne potępienie i chciałabym prosić o pomoc tzn. nie chodzi mi o podanie autorów komentarzy ponieważ to nie jest problemem w odnalezienie kilku komentarzy i wyciągnięcie z nich tego co się tylko da, proszę raczej o jakieś wskazówki dotyczące jakiś ciekawych kwestii, które będą się wyróżniać swoją specyfiką. Będę bardzo wdzięczna.

Pisząc o motywacji zasługującej na szczególne potępienie kusiłoby mnie zerknąć do niemieckich źródeł odnośnie tzw. Mordmerkmale (cech charakterystycznych morderstwa, w odróżnieniu od zabójstwa), do których należy między innymi dokonanie go z 'niskich' motywów. Część z tych 'niskich' motywów jest stypizowana w ustawie, ale jest też klauzula generalna, do której jest ciekawe orzecznictwo.

Tylko czy znajdę te źródła w tłumaczeniu polskim? Jeżeli tak to mogłabym prosić o pomoc w ich odnalezieniu? Będę bardzo wdzięczna.

Nic nie wiem o polskich źródłach na ten temat. Niemniej zapewne w polskich komentarzach do k.k. będą odwołania do artykułów / monografii, a tam zapewne rozdziały prawnoporównawcze.

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz.

Powrót