Możliwość odbywania stażu w innym mieście

• Autor wątku Autor wątku Vital
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vital

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Chcę powoli zacząć realizować swoje marzenia i zacząć prace jako programista. Niestety, ale najbliższe staże, jakie mogą się pojawiać, są we Wrocławiu (~100 km od mojego miejsca zamieszkania) dzisiaj na zielonej linii (infolinia pup) usłyszałem, że aby uczęszczać na staż we Wrocławiu, muszę być tam zameldowany stale, lub tymczasowo. Jest to dla mnie co najmniej dziwne, dlatego postanowiłem napisać tutaj. Jutro, mam zamiar pójść osobiście, i dowiedzieć się jak to jest na prawdę, jednakże ciekawość mnie zżera, reasumując-czy aby iść na staż, oddalony blisko 100 km ode mnie, muszę być zameldowany we Wrocławiu? Nie ma możliwości uczęszczania na staż do innego miasta? Póki co, nie jestem zarejestrowany w pup.

Powiatowe urzędy pracy są tylko dla mieszkańców powiatu i oferują tylko pracę na terenie powiatu. Mieszkając w mieście X nie uzyskasz skierowania na staż we Wrocławiu ani nie możesz ubiegać się we wrocławskim PUP. Tak to działa.

Urząd pracy nie jest od spełniania marzeń, ale od szukania pracy, która pozwala na utrzymanie. Jednak może w Pana prawa powinna zostać zbadana indywidualnie. Nie ma bowiem zakazu organizowania stażu w innym powiecie niż miejsce zamieszkania bezrobotnego, natomiast utrudnia to z pewnością sprawowania nadzoru nad odbywaniem stażu, do czego zobligowany jest PUP ustawą.
Zgodnie z art. 53 ust. 5 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy "[FONT=&quot]Nadzór nad odbywaniem stażu przez bezrobotnego sprawuje starosta.", [/FONT][FONT=&quot]co w praktyce oznacza, że nadzór ten przypada PUP. Często zatem urzędy pracy wprowadzają ograniczenia dotyczące organizacji stażu poza terenem ich działania, jednak nie jest to reguła.[/FONT]
Najprościej będzie po prostu zapytać PUP w "swoim" powiecie jakie są możliwości skierowania Pana na staż do Wrocławia oddalonego ok. 100 km. I czy bywają wyjątki od reguły, jeśli okaże się, że nie.

Moim zdaniem, sprawa powinna zostać zbadana indywidualnie, bo skoro PUP w Pana miejscowości nie może Panu zaproponować ofert pracy czy stażu w kierunku wykształcenia (w charakterze programisty) na lokalnym rynku, to zasadnym wydaje się sfinansowanie stażu z perspektywą podjęcia po nim pracy we Wrocławiu. Powodzenia.

Ostatnia edycja:
@Vital Jaja se robisz
Nie opowiadaj, że do podjęcia pracy programisty potrzebujesz PUP

Powrót