#Możliwość zarejestrowania na bezrobocie.

• Autor wątku Autor wątku Shakaal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shakaal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, w grudniu 2015 roku podjąłem prace na umowe zlecenie, zakończyłem w czerwcu 30-ego. Od czerwca, do teraz nie dostałem żadnego zaświadczenia od firmy (by móc się zarejestrować na bezrobociu), dzwoniłem do firmy juz 2 razy. Pierwszym jak i drugim razem Pani mi powiedziała że zostanie wysłane, nie dotarło. Zaś moje pytanie jest następujące, czy bez takiego papieru mogę się normalnie zarejestrować czy nie? Bo przy podjęciu pracy firma zgłosiła to i zostałem wyrejestrowany z UP, a jak wygląda rejestracja?

W celu rejestracji musisz przedstawić zaświadczenie w związku z wykonywaniem umowy zlecenia, które musi zawierać przede wszystkim takie dane:
- okres wykonywania umowy
- wysokość opłaconych składek
- czy był opłacany Fundusz Pracy

Jeżeli firma nie chce polubownie załatwić sprawy zwróć się na piśmie o wydanie takiego zaświadczenia. Zgodnie z przepisami będą mieli 7 dni na odpowiedź.

Mam, własciwie to 3x umowy? Justus, Justus Dwa i Justus Patrol ;o
W każdej umowie jest inna data, ale każda powinna się kończyć w grudniu, 11, 17 i 22.

to w te umowy konczą się w grudniu. W pierwszym poscie napisaleś ze w czerwcu. To jak to jest?

w czerwcu dałęm wypowiedzenie i sie zwolniłem, a na umowach data do grudnia jest.

Czy wysłałeś pismo do firmy o którym wspomniałem w poście nr 2?

do rejestracji wystarczy,jak przedstawisz umowy

Powrót