Możliwości zapłaty Geldstrafe

• Autor wątku Autor wątku szprch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szprch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Gdzie i jak można zapłacić Geldstrafe jeżeli zarządzono Erzatsfreiheitsstrafe?
Czy można to zrobić na Policji w chwili zatrzymania, w więzieniu? Czy można w ten sposób "wykupić się" od razu czy też potrzebne jest jakieś dodatkowe orzeczenie sądu zamieniające karę więzienia z powrotem na karę finansową?

Wykonanie zamienionej z grzywny zastępczej kary pozbawienia wolności zawsze może być wstrzymane, jeśli grzywna zostanie zapłacona. Nawet jeśli skazany zaczął odbywać taką zastępczą karę pozbawienia wolności (Ersatzstrafe), w dalszym ciągu może on grzywnę zapłacić. Oczywiście, od kwoty grzywny odjęta będzie ta ilość stawek dziennych, ile dni skazany przebywał w areszcie. Np. kara grzywny w wys. 60 stawek dziennych po 20,- Euro, łącznie 1.200,- Euro, zostaje zamieniona na 60 dni pozbawienia wolności. Skazany grzywny nie zapłacił, kara grzywny została zamieniona na 60 dni pozbawienia wolności, skazany został aresztowany i umieszczony w zakładzie karnym, w którym przebywał 14 dni. Te 14 dni odbytej kary zostaną odjęte od ilości stawek dziennych grzywny; pozostanie do zapłaty 46 stawek dziennych. Oczywiście, tylko wówczas, jeśli skazany tę resztę, tzn. 920,- Euro, zapłaci.

Dziekuje. Rozumiem. Ale chodzi mi o to jak i gdzie moge zapłacić ta grzywnę. Nie mam żadnych sygnatur. Mam zamiar przejeżdżać przez Niemcy i nie wiem co bedzie gdy mnie zatrzymają. Czy bede mógł zapłacić na policji czy dopiero w sądzie czy też w zakładzie karnym?

Mam rozumieć, że nie masz już ani jednego pisma w tej sprawie? W takim razie jadąc przez Niemcy powinieneś mieć ze sobą te pieniądze, i w razie zatrzymania z powodu Ersatzstrafe, natychmiast zgłosić gotowość zapłaty całej grzywny. Zapłata może odbyć się bez aresztowania i bez sądu; policjanci są upoważnieni do skasowania tej grzywny, a w razie niejasności skontaktują się z prokuraturą, która jest organem wykonawczym w sprawach karnych. Ale być może przypominasz sobie przynajmniej miejscowość, w której sąd wydał ten nakaz zapłaty (Strafbefehl). Mógłbyś tam zadzwonić i po nazwisku i dacie urodzenia sekretariat ustaliłby sygnaturę i dalsze szczegóły.

Ostatnia edycja:
Chodziło mi właśnie o to:
"Zapłata może odbyć się bez aresztowania i bez sądu; policjanci są upoważnieni do skasowania tej grzywny"
Dziękuje.

Powrót