MP3, filmy a frima

• Autor wątku Autor wątku marcus1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcus1982

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
planuje założyć działalność gospodarczą. Siedziba znajdowałaby się w domu. Wiadomo komputer i do pracy i do zabawy ale przepisany an firmę. Jak wygląda sprawa z kontrola legalności w firmie? Czy zbiór muzyki lub filmów do użytku własnego na komputerze będzie liczony jako pirat?

"Czy zbiór muzyki lub filmów do użytku własnego na komputerze będzie liczony jako pirat?"

Jeśli są to rzeczy posiadane nielegalnie, to nie widzę podstaw, czemu miałyby nie być "liczone jako piraty".

Druga sprawa moze ktos sie orientuje jak wyglada sprawa z mp3 kupowanymi w rosyjskich sklepach. Niby duzo ludzi kupuje sa duzoo taniej, organizacje wiem ze strasznie sie o to strzepia, ale nigdzie nie spotkalem sie z tym czy w polsce to jest rownoznaczne z kupieniem np plyty w sklepie czy nie?

Nikt nie wiem czy tak zakupione utwory sa legalne? (np z serwisu MP3Sparks)

Ostatnia edycja:
No teraz pytanie co to sa rzeczy posiadania nielegalnego ;] plyta muzyczna przegrana od koleznaki ze studiow? Plik sciagniety z netu? I jak to sie ma do tego Ściąganie mp3 i filmów legalne |PoSzkole tak samo jak topic na waszym forum o muzyce i filmach? Czy w polskim prawie w koncu jest jednoznacznie powiedziane co jest zgodne z prawem a co nie czy dla jednego biale to biale a dla kogos innego biale to czarne>?

Posiadac na wlasny prywatny uzytek mozesz dowolna ilosc multimediow (filmy, muzyka, fotki, ksiazki).

Jak to sie ma o komputera "na firme" to nie wiem, ale prawdopodobnie nie bedzie to jzu uzytek prywatny.

W jakim przypadku nie ma uzytku prywatnego? Precyzuje to jakas ustawa?

Wszystko jest w ustawie o prawie autorskim, osobny rozdzial o ile pamietam.

To, że jest firmowy komputer nie przesądza o tym, że nie można mieć tam rzeczy tylko do prywatnego użytku. Kwestia udowodnienia.

Powrót