MPZP, a budowa na zgłoszenie.

• Autor wątku Autor wątku poprostumateo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poprostumateo

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam. Jestem rolnikiem i wg prawa można teraz budować na zgłoszenie budynki gospodarcze o powierzchni do 150m2 nieprzekraczające szerokości 7m. W MPZP mam wyszczególnione, że dachy wszystkich wznoszonych budynków mają mieć 35-45 stopni. Czy jeżeli chce zbudować budynek mieszczący się w granicach wyżej podanych czyli na zgłoszenie muszę się trzymać wytycznych z MPZP czy mogę pozwolić sobie na dach z mniejszych kątem? Czy takie budynki podlewają później inwentaryzacji powykonawczej?

Jeżeli zgłoszenie nie będzie zgodne z MPZP TP dostaniesz sprzeciw w architekturze.

Po nowelizacji takie budynki można budować bez decyzji (i) zgłoszenia

Art. 29.
2. Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę oraz zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, budowa:
...
33) jednokondygnacyjnych budynków gospodarczych i wiat o prostej konstrukcji, związanych z produkcją rolną, o powierzchni zabudowy do 150 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 6 m i wysokości nie większej niż 7 m, których obszar oddziaływania mieści się w całości na działce lub działkach, na których zostały zaprojektowane.

Jednakże (każda) budowa co do zasady musi być zgodna z obowiązującym miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, a w przypadku jego braku wymaga uzyskania decyzji o warunkach zabudowy co dotyczy także budynków inwentarskich do 150 m2.

W tej sytuacji należy albo dostawać konstrukcję do planu lub szczegółowo zapoznać się z planem miejscowym i jeśli będą ku temu przesłanki spróbować go podważyć (np. jeśli zbyt głęboko i niewspółmiernie ingeruje w prawo własności)

Powrót