Mundur

• Autor wątku Autor wątku panther
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

panther

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam takie pytanie, czy mogę nosić publicznie mundur WP lub innego państwa. Od razu zaznaczam, że nie jestem żołnierzem, ani harcerzem, a wszelkie odznaki zostały usunięte.

Z góry dziękuję.

panther napisał:
mam takie pytanie, czy mogę nosić publicznie mundur wp lub innego państwa. Od razu zaznaczam, że nie jestem żołnierzem, ani harcerzem, a wszelkie odznaki zostały usunięte.
nie - art. 61 &1 KW

NIe. Odsyłam Cię do ustawy z 21 grudnia 1978r. o odznakach i mundurach.

No tak, ale Ustawa z 21 grudnia 1978r. o odznakach i mundurach mówi "Art. 12. 2. Minister Obrony Narodowej w odniesieniu do munduru wojskowego, a minister
właściwy do spraw wewnętrznych w odniesieniu do munduru policyjnego i
Straży Granicznej mogą wprowadzić, w drodze rozporządzeń, zakaz używania
munduru lub jego części, chociażby nawet zostały one pozbawione oznak okre-
ślonych w przepisach o ustanowieniu munduru, uwzględniając obowiązujące
wzory umundurowania wyjściowego i polowego stosowanego w Siłach Zbroj-
nych, Policji i Straży Granicznej.
"
i tu pytanie czy taki zakaz jest wprowadzony? Z tego co zrozumiałem po usunięciu oznaczeń, flag itp. to mogę go używać.

Nie możesz. Możesz go mieć w domu w celach kolekcjonerskich ale na miasto nie możesz w nim wyjść, nawet po usunięciu flagi, odznaczeń itp. Bo cały wzór munduru jest zakazany. Kiedyś jak się w ASG bawiłem to też o to pytałem. O ile dobrze pamiętam to jeśli dokonasz jakiś zmian w nim (przeszyjesz kieszenie itp) to już nie będzie tym samym wzorem co mundur RP więc powinien być dozwolony. Ale pewien nie jestem.

panther napisał:
czy taki zakaz jest wprowadzony? Z tego co zrozumiałem po usunięciu oznaczeń, flag itp. to mogę go używać.

Został wprowadzony i dotyczy także mundurów bez oznaczeń. Szczegółowy zakres zakazu w:

ROZPORZĄDZENIU MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 19 października 2005 r. w sprawie zakazu używania munduru wojskowego lub jego części (Dz.U. z 2005 r., nr 216, poz. 1827 ze zm.)

oraz w:

ROZPORZĄDZENIU MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 13 maja 2004 r. w sprawie zakazu używania munduru policyjnego lub jego części (Dz. U. z 2004 r., nr 130, poz. 1398).

Powrót