Muszę oddać działke pomocy

• Autor wątku Autor wątku dan110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dan110

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Kupiłem działkę 26lat temu zagospodarowałem ją (wykopałem stawik) ogrodziłem, ale wtedy nikt nie miał ksiąg wieczystych i umowe mam tylko na kartce papieru osoba od której kupiłem tą działke już nie żyje jej syn sprzedał tą działke drugi raz ok rok temu, facet który kupił tą działke ma teraz na nią księge wieczystą i żąda odemnie zwrotu tej działki co mam robić proszę o pomoc.

Zbadać na jakiej zasadzie działkę posiadał ten od którego to kupiłeś i zastanowić się czy nie doszło do zasiedzenia jej własności przez Ciebie. Codo zasady - z uwagi na brak formy aktu notarialnego przy nabyciu działki jesteś moim zdaniem tzw. posiadaczem w złej wierze i potrzebujesz doliczyć się 30 lat nieprzerwanegbo posiadania.

nie doczekam się do 30lat bo sprawa już jest w sądzie, działke uczciwie kupiłem ogrodziłem zagospodarowałem poprzedni własciciel się zgodził ponieważ wziął za nią pieniądze umowa tylko na kartce papieru ponieważ oboje nie mieliśmy ksiąg wieczystych, dopiero po jego śmierci jego syn założył sobie księge wieczystą dopisał tą moją działke i sprzedał drugi raz co ja mam teraz robić? włożyłem tam ogrom pracy i pieniędzy:(

Może ewentualnie zgromadzić wszelkie dowody na poniesione nakłady by rozważyć w jakiej części można by było dochodzić ich zwrotu od właściciela i próbować z nim negocjować co do przeniesienia własności bądź rozlicznia nakładów.

Radzenie na odległość niewiele tu da. Najlepiej by było zasięgnąć rady kogoś kto będzie miał wgląd w sprawę na miejscu.

Powrót