Mutterschaftsgeld

• Autor wątku Autor wątku Joanna//
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna//

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam.
Jestem zatrudniona w niemieckiej firmie na umowę o pracę i oczekuję dziecka.
Dostałam od lekarza prowadzącego zaświadczenia o przewidywanej dacie porodu (zeugniss uber den muttmasslichen tag der entbindung)- jeden egzemplarz dla pracodawcy jeden dla krankenkassy.

Wysłałam oba dokumenty- czego się teraz spodziewać? Byłam przekonana, że krankenkassa prześle mi odpowiedni wniosek, jednak otrzymałam tylko pismo, że oni owszem, ale najpierw mutterschaftsgeld jest w gestii pracodawcy. Czy w takim razie mam oczekiwać na jakieś dokumenty od pracodawcy?
Czy może powinnam złożyć odpowiedni wniosek sama? I jak to wówczas po kolei wygląda?
Z góry dziękuję :)

Wniosek składa Pani w Krankenkasse i tam powinna Pani otrzymać formularz do wypełnienia. KK za kazdy dzień płaci max.13 Euro. Poza tym powinna Pani dostać tzw. Zuschuss, czyli dodatek od pracodawcy, który jest dopełnieniem do poziomu Pani wynagrodzenia netto. Liczone z wynagrodzenia w okresi 3 miesięcy przed Mutterschutzfrist.
Mówi o tym Mytterschutzgesetz paragraf 13 i 14.

Dziękuję za odpowiedź.
A czy orientujesz się może, czy pracodawca (po otrzymaniu ode mnie w/w zeugniss), powinien sam przesłać mi uzupełnioną część do wniosku (tj. trzecia strona wniosku), czy muszę sama wystąpić do pracodawcy? Pytam ze względu na to, że siedziba firmy znajduje się w innym mieście i musiałabym to wysłać- i wysłać wtedy całość wniosku czy tylko tą jedną stronę? A jak cały, to czy już wstępnie uzupełniony ?

z góry znowu dziękuję :)

To raczej KK powinna wystąpić do Pani pracodawcy o dosłanie niezbędnych danych, wypełnionych formularzy. Być może, ze zależy ta procedura od KK. Tego nie wiem. Proszę dopytać w KK, czy ta występuje do pracodawcy o przesłanie danych do wyliczenia Mutterschaftsgeld, czy musi się Pani sama do pracodawcy zwrócić. Ale myślę, że skoro przesłała mu Pani zaświadczenie od lekarza, to jest to dla niego logiczne, że powinien się z Pani KK skontaktować. Ale dopytać zawsze warto.

Powrót